Föoldal
Diétás receptek Nyomtatás E-mail
Írta: Judit   
2006. August 12.
Receptek fogyni akaroknak

Zöldséges ételek  

ZÖLDSÉGPÖRKÖLT


(90 kcal/10 dkg, sokat ehetsz ebből)

Ez egy olyan zöldséges étel, melyről nem gondolnád, mennyire finom. Alacsony kalóriaértékéből adódóan rengeteget ehetsz belőle. Mi itthon truttymónak nevezzük.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg mexikói fagyasztott zöldségkeverék, de még jobb, ha olyat veszel, amelyben zöldbab is van. 2 nagy fej hagyma, két kanál delma light, 3 pár baromfivirsli, 10 dkg lángoltkolbász (kihagyható), só, bors, pirospaprika, 3 evőkanál mustár, (lehet több, ízlés dolga) 2 dl 12%-os tejföl.

Elkészítés: A két kanál delma light-on kezdd el párolni a kockára vagy csíkokra vágott hagymát. (Sózd meg.) Ha úgy látod, nem elég a zsiradék, ne adj hozzá többet, pótold vízzel. A vízben is tökéletesen üvegesre lehet párolni a hagymát. Ez az egyik kulcs a diétához. Szóval ha a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadhatod a 10 dkg karikára vágott lángoltkolbászt. Ez plusz zsiradékot ad az ételhez, ezért nem szabad olajon pirítani a hagymát. Ha kicsit átsült a kolbász, szórd meg pirospaprikával, borssal, és pár másodpercig kavargasd, hogy pörzsanyag keletkezzen, de ne keseredjen meg a paprika. Húzd le a tűzhelyről az ételt, és add hozzá a nem fagyott, hanem kicsit kiengedett zöldségmixet. Ne adj hozzá vizet, kezdd el sütni sűrű kavarás mellett. Később kis vizet adagolhatsz hozzá ha úgy látod, szükséges. Amikor a zöldség félig megpárolódott (vigyázz, ez az étel fogkeményen finom, ne főzd szét a borsószemeket), beledobhatod a karikára vágott virslit, mustárt, kis fokhagyma is mehet bele. Amint az egész összefőtt, add hozzá a tejfölt, és még pár percig süsd együtt. Sűrűn finom. Ha véletlenül már megfőtt a zöldség, és túl híg az állaga, a helyzetet úgy mentheted meg, ha a tejfölbe egy kiskanál lisztet csomómentesen elkeversz, és így adod az ételhez, ez két perc alatt besűríti, de használhatsz ételsűrítőt is. Azzal is számolj, hogy az étel kihűlés után tovább sűrűsödik, és eközben a só is koncentráltabb, úgyhogy amíg főzöl, vigyázz a sózással, inkább várd meg amíg kihűl az étel, hiszen ezt könnyű utánasózni. Nagyon finom, próbáld ki. A lángoltkolbász egyébként kihagyható, a virsli helyett alkalmazható párizsi, de még azt is ki lehet hagyni. Ebben az esetben az étel kalóriaértéke nagyjából csak 80/10 dkg. Tejföl nélkül is finom, úgy még intenzívebb íze van, és ez is csökkenti a kalóriát. De a legfinomabb változat a fenti recept szerint készíthető el.


 


Zöldséges ételek  

LECSÓ MAGYAROSAN

(kb. 60 kcal/10 dkg)

A lecsó receptjét mindenki ismeri, de diétás oldalunkon úgy gondolom, az egyik kötelező recept.

Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 2 kanál delma light, 2 kg paprika, 1 kg paradicsom, 10 dkg lángoltkolbász (kihagyható), 3 pár baromfi vagy másmilyen virsli, két mokkáskanál gyümölcscukor vagy édesítőszer. Még finomabb, ha szalonnán pirítod a hagymát, de ha diétázol, erről le kell mondanod.

A delma light-on kezdd el pirítani a hagymát. Sózd meg. Ha szükséges, kis vizet adhatsz hozzá zsiradék helyett. Amikor megüvegesedett, add hozzá a lángoltkolbászt, és süsd meg. Utána szórd meg bőven pirospaprikával, de csak pár másodpercig süsd így, nehogy megkeseredjen a paprika. Húzd félre, és add hozzá a karikára vagy hosszára vágott paprikát. Keverd el, és tedd vissza a tűzre. Amikor a paprika félig megfőtt, hozzáadhatod a negyedekbe vágott paradicsomokat, és ízlés szerint fűszereket (só, bors, pirospaprika). Ne felejtsd el a két mokkáskanál cukrot (édesítőszerrel is helyettesíthető), mert a lecsó igazából cukrozva finom. Amikor kezd a paradicsom a paprikával összesűrűsödni, add hozzá a felkarikázott virslit. Akkor van készen, amikor a visli is megfőtt, és az étel elfőtte a levét, jó sűrű. Mivel a paprika és paradicsom sok levet enged, nem kell hozzáadni vizet. Sok pirospaprikával az igazi. Fejedelmi étel, és nagy öröm, hogy a fogyókúrázók kilószámra ehetik.


 


LECSÓSMÁJ (MAGYAROSAN)  

Mindössze száz kalória van tíz dekában

Ez az egyik legfinomabb receptünk, és sokat ehetsz belőle fogyókúra alatt is.

Készíts el egy lecsót (receptet már leírtam). Külön serpenyőben, kevés olívaolajon nagy lángon süss ki 40 dkg csirkemájat (ne sózd meg). Amikor már nem véres a belseje, kellően puha, gyorsan vedd le a tűzről, nehogy megkeményedjen. Keverd hozzá a lecsódhoz, melegítsd össze öt percig.

Egyébként ha a lecsót csíkokra vágott bacon szalonnával készíted, hozzáadsz egy kis gombát és mikróban párolt zöldborsót, az ételt már budapest ragunak is nevezhetjük, melyet bélszín steakhoz adva Budapest bélszínnek is nevezhetjük ételünket. Sajnos azonban a szalonna miatt ez már nem annyira diétás, főleg azért, mert ehhez általában hasábburgonyát adnak, mert azzal nagyon finom. Ezért elégedj meg az eredeti lecsósmájjal, és főtt burgonyával tálald. Bár a Budapest bélszín a világ egyik legfinomabb eledele, azt csak különleges alkalmakkor készítsd el, a fogyókúraprogramodhoz nem ajánlom. Maradj a lecsósmájnál, az nem hizlal.


 


szárnyasok  

Hagymás, mozzarellás, fûszeres csirke


(Kb. 140 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 1 kg csirkehús bőr nélkül (bármilyen: mell, alsó-felsőcomb), 2 fej vöröshagyma, 15-20 dkg pizzamozzarella sajt, ízlés szerint a fűszerezéshez: fokhagymakrém, csirkehús fűszerkeverék, bors, mustár, olívaolaj.

Elkészítés: A bőrétől megszabadított megmosott húsokat egy tálba helyezzük és ízlés szerint fűszerezzük a fűszerkeverékkel, fokhagymakrémmel, mustárral, borssal, végül egy kevés olívaolajat is öntünk rá. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy jobban érvényesüljenek az ízek, majd egy hőálló edénybe (kevés olívaolajat teszünk alá) elhelyezzük egymás mellé a húsokat. A karikára vágott hagymával beborítjuk és alufóliával lefedjük. A sütőben 20 percig magas fokozaton, majd takarékon készre pároljuk (kb. 50 perc), majd levesszük a fóliát. Akkor jó, ha a hús megpuhult (villával ellenőrizhetô). Ezután ráhelyezzük a húsokra a felszeletelt mozzarellát, és kb. 15 perc alatt kész, ha megolvadt a tetején. Jó étvágyat hozzá! Köret nélkül is fogyasztható, de savanyúsággal, vagy friss paradicsommal is nagyon finom!


 


Saláták  

HIDEG-MELEG CSIRKESALÁTA (ISTENI ÉTEL)


(80 kcal/10 dkg)

Hát ez az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettem fogyókúra időszak alatt.

Hozzávalók: 2 fej hagyma, 2 kanál delma light, pirospaprika, 1 teáskanál gyümölcscukor, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, 15 dkg sovány sonka, 50 dkg kockára vágott csirkemellfilé, 20 dkg apróra vágott vöröskáposzta, 5 dl álmajonéz, 30 dkg gomba, 30 dkg zöldborsó, 30 dkg kukorica (lehet fagyasztottal vagy konzervvel is helyettesíteni). A konzervborsót a legvégén kell hozzáadni, mert az már készre főzött, a kukoricát elő lehet párolni mikróban is. Ha fagyasztottal dolgozunk, annak kell a tűzhelyen 15 perc.

A delma light-on pároljuk meg a hagymát (víz és só hozzáadásával). Adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát, majd ha az megsült, a kockára vágott csirkemellfilét, pirospaprikát, gyümölcscukrot (vagy édesítőt) borsot, 3 gerezd fokhagymát, fél pohár vizet, és nagy lángon süssük át. Amikor a hús megpuhult, adjuk hozzá a konzerv vagy mikróban előpárolt fogkemény borsót, gombát, kukoricát, és süssük össze az egészet. A megsült húsraguhoz hozzáadhatjuk a nyers, apróra vágott vöröskáposztát, de ha valaki nem szereti nyersen, megsütheti az étellel együtt. Ha elkészült a ragunk, kihűtjük, és hozzáadjuk az álmajonézt.

Álmajonéz, hozzávalók: 5 dl 12%-os tejföl, mustár, édesítőszer vagy 1 teáskanál gyümölcscukor, só, bors, 1 tojás, 1 mokkáskanál olivaolaj. Ezeket összekeverjük, és a majonézhez hasonló, de negyedannyi kalóriát sem tartalmazó szószt kapunk. Tehetünk bele ízlés szerinti mennyiségű szétnyomott fokhagymát is, ez nagyon finom és egészséges. Sajtot is reszelhetünk bele, így még finomabb, de ezzel vigyáznunk kell, mivel a sajt nem kifejezetten diétás eledel. 10 dkg sovány sajtot reszelhetünk az ételhez. Tulajdonképpen ez akkor jó, amikor neked már nagyon ízlik. Van aki több, van aki kevesebb cukrot, borsot ad hozzá, ízlés dolga.


 


Zöldséges ételek  

RAKOTT PIKÁNS ZÖLDBAB

(100 kcal/10 dkg)

Ez az étel sok szakácskönyben megtalálható, de ahogy én készítem, mégis finomabb.

Hozzávalók: 1 kg fagyasztott zöldbab, 1 tojás, 3 pár baromfi vagy másfajta virsli, a szószhoz: 5 dl 12%-os tejföl, mustár, 1-2 teáskanál gyümölcscukor vagy édesítőszer, só, bors.

A zöldbabot mikróban pároljuk fogkeményre.
Vajazzunk ki delma light-tal egy serpenyőt, terítsük rá a zöldbabot. Szórjuk meg a felkarikázott virslivel, és öntsük nyakon a szósszal.

Szósz: Keverjük el a tejfölt a mustárral, gyümölcscukorral, sóval, 1 tojással, borssal, esetleg fokhagymával. Sajtot is reszelhetünk bele, de csak módjával, mivel a sajt nem túl diétás, bár nagyon finom.

Tegyük sütőbe, és mikor a tejföl rádermedt az ételre, kivehetjük. Garantáltan diétás, nagyon finom étel.


 


húsételek - csirke  

MUSTÁROS-MÉZES-PÁCOLT CSIRKEMELL

150 kalória van tíz dekában, de megéri!

Vegyünk 1 kg csirkemellfilét, és vágjuk vékony szeletekre (akkor nem kell klopfolni). Aki diétázik, mindenképpen csirkével vagy pulykával főzzön, mert sajnos a sertéshúsban sok a kalória.

Keverjük ki a pácot: 20 dkg mustárhoz adjunk elég sok borsot, kis curryport, vagy hat gerezd fokhagymát, 10 dkg mézet (ha nincs, jó a gyümölcscukor is), kevés sót, és végül 4-5 evőkanál olívaolajat. Elég intenzív lesz a pác, de az nem baj, mert lesül róla.

A hússzeletekkel keverjük össze a pácot. Nem kell egyesével bekenni a szeleteket, elég, ha alaposan összegyúrjuk a páccal a húst.

Két napig érleljük a hűtőben, de minél tovább áll a hús a pácban, annál omlósabb lesz a hús. Az igazi, ha négy-öt napig érleljük, de akkor kicsit több olajat használjunk.

Sütéskor a serpenyőben elég pár kanál olívaolajat melegíteni, mivel a pácolt húson is van olaj, így nem kell sok zsiradék alá. Nagy lángon, hirtelen, öt perc alatt megsül a hús, és egészen egyszerűen isteni pecsenye lesz belőle, ami nem hizlal, hiszen a csirkemellben 130 kalória van, amit ha sütéskor lecsöpögtetünk, akkor sem lesz több tíz dekában 150 kalóriánál. Nagyon gyorsan elkészíthető. A fűszerek adagolása a páchoz tetszés szerint módosítható, ha nem szereted a curryt vagy a borsot, ne adj hozzá, de szerintem ezekkel együtt isteni.


 


Húsételek - marhahús  

HAGYMÁSROSTÉLYOS MÁSHOGY

(Hagymás húsban szafttal, hagymával együtt 130 kcal/10 dkg, főtt burgonyában 94 kcal/10 dkg, a meggyszószban pedig attól függően, hogyan készíted, kb. 70-90 kalória van)

Gyerekkorom óta az egyik kedvenc ételem. Elkészítése időigényes, de egyáltalán nem nehéz.

Hozzávalók: 2 kg marharostélyos, leveszöldség, marhahúsleves kocka, 6-7 nagy fej hagyma, pirospaprika, só, bors.

Előszöris főzünk egy marhahúslevest lassan, sok zöldséggel. A megfőtt húst kivesszük, és viszonylag vastag, másfél cm-es szeletekre vágjuk, mivel ez a hagymán sütéskor szétesik. Fontos, hogy a húst a levesben ne főzzük túl puhára, nem baj, ha icipicit kemény marad, de már fogyasztható legyen.

A 6-7 hagymát karikára vágva delma light margarinon és vízen megfonnyasztjuk. Ha már üveges, elég sok pirospaprikát, sót és borsot adunk hozzá, de ezzel csak pár másodpercig süssük össze, nehogy legégjen a paprika. Ebbe a pirospaprikás fűszeres hagymába belehelyezzük a főtt marhahússzeleteket, és puhára pároljuk. Ha igényli, adjunk hozzá kevés vizet, de csak minimális mennyiséget, nehogy szétfőjön a hús. Akkor jó, ha szaftosra lesül a hús leve, és a hagymás szósz sűrű, isteni ízű lesz. Ha a hús kicsit szétesik, rostjaira válik, nem baj. Főtt burgonyával, meggyszósszal tálaljuk. Ha diétázol, sajnos a meggyszószt csak módjával eheted, és édesítővel készítsd el. A főttburgonyának tíz dekájában 90 kalória van, a meggyszószban (attól függ, hogyan készíted), kb 100 kalória. A húsban pedig, megközelítőleg 180 kalória. Tehát ha a tányérodra szedsz 15 dkg marhahúst hagymával, 10 dkg meggyszószt és 10 dkg krumplit, még mindig csak 500 kalória alatt ettél egy nagy tányér ételt. Eszméletlen finom, nem véletlenül gyermekkorom kedvenc étele, próbáld ki.


 


RESZTELT CSIRKEMÁJ  

Csak 120 kalóriát tartalmaz 10 dkg

Nagyon gyors, és nagyon finom étel.

Nagyon sok hagyma kell hozzá, úgy a legfinomabb.
1 kg hagymát vágj karikára, majd fonnyaszd meg pár kanál delma light-on, ha kell, adj hozzá vizet. Süsd zsírjára, majd szórd meg borssal, pirospaprikával, és így süsd pár másodpercig, majd dobd bele a csirkemájat. Fontos, hogy nagy lángon, nagy fokozaton süsd a májat. Szükség szerint még egy kis delmát vagy csepp vizet adhatsz hozzá. Szép piros legyen, a sok bors ehhez az ételhez nélkülözhetetlen, de végül is ez ízlés dolga. Sülés közben figyeld a májat (ha levet ereszt, nem baj), ha nem véres a belseje, és még nem kezdett el keményedni, akkor jó. Vigyázz, nagyon gyorsan elkészül, ne hagyd magára sülés közben az ételt, mert megkeményedhet, és könnyen odaég. Bár ez egy igazán magyaros, finom étel, mégsem hízlal különösebben, mivel a csirkemájban 130 kalória van, és a vízen párolt hagyma nem növeli a kalóriaértékét, hanem csökkenti. főtt burgonyával, savanyúsággal isteni. A sok hagyma és sok pirospaprika a lényege a resztelt májnak. Bár az eredeti recept szerint sertésmájból kell készíteni, ha fogyózol, ezt nem javaslom. Fontos tudnod, hogy a májban minden létező vitamin megtalálható. Egyél sokat belőle.


 


Zöldséges ételek  

Rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg karfiol, 30 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál olaj és 2 evőkanál delma light, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 dl kefir, 4 dkg lecsó, fűszerpaprika, őrölt bors, só

Elkészítése: A felmelegített zsiradékon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a darált sertéshúst és erős tűzön sóval, fűszerpaprikával, borssal ízesítve pároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót . Közben a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben előfőzzük. Egy hőálló edényt kikenünk olajjal, elterítjük benne a karfiol felét, rásimítjuk a párolt húst, majd rátesszük a megmaradt karfiolt. Tetejét kefirrel meglocsoljuk, előmelegített sütőben átsütjük.

Energiatartalom: kb. 100 kalória/10 dkg.


 

 

Finom levesek

Póréhagyma krémleves (62 kcal/dl)

Hozzávalók: 1 db nagy póréhagyma, 2-3 szem burgonya (kicsibôl 3 szem, nagyból 1-2 szem), 1 db húsleveskocka, só, bors, 2 dl tejföl.

Elkészítés: A póréhagymát megmossuk, a fehér részét felkarikázzuk, a zöldjét apróra vágjuk. (A zöld része csak díszítéshez kell.) A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy 1,5 l-es fazékban megfőzzük az ízesítőkkel együtt. Ha jól megfôtt, kicsit lehűtjük (hogy a turmixgép edénye ne sérüljön), beleöntjük a turmixgépbe, hozzáadjuk a tejfölt és simára turmixoljuk. Kis tálakban tálaljuk, tetejére szórunk az apróra vágott zöldjéből. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.


Karalábé reformereknek (70 kcal/dl)

Hozzávalók: 2 db karalábé, 1/2 csomag füstölt tofu (szójababsajt: Match, Tesco), 1/2 bögre hajdina, vegeta, gyömbér, szerecsendió, 1 csokor zellerlevél, pár csepp barna szójamártás.

Elkészítés: A felkockázott karalábét olívaolajon barnára pirítjuk, felengedjük vízzel, 10 perc után beletesszük a hajdinát és a fűszereket. Mielőtt megfő, a felkockázott tofut is belefőzzük. Szerintem isteni!


Csirkeleves (67 kcal/dl)

Hozzávalók: 1 csirkemell, 1 kis fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1/2 citrom, 2 dl tejföl, vegeta, bors, tárkony, vaj.

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet. Pirulás után hozzáadjuk a répát és a borsót. Pár percig együtt pároljuk, majd vegetával, tárkonnyal és borssal ízesítjük. Felöntjük vízzel és puhára főzzük. Elkészültekor tejföllel visszaforraljuk. Tálaláskor citrommal savanyíthatjuk.


Gombaleves (55 kcal/dl)

Hozzávalók: 2 db csirkecomb, 50 dkg gomba, 30 dkg leveszöldség, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 db tyúkhúsleveskocka, 1 zellerszár, 1 tojásból készült apró galuska, só, bors, vegeta, petrezselyemzöld.

Elkészítés: A két darabba vágott csirkecombokat, a tyúkhúsleveskockákat is hozzáadva 2 liter hideg vízben odatesszük fôni. Amint felforrt, takarékra tesszük, és ízesítjük ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, vegetával, a zellerszárral és a 2 darabba vágott, héj nélküli hagymával. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt leveszöldséget is, majd fél órányi gyöngyözô forrás után az apró darabokra szeletelt gombát. Ekkor kiemeljük a csirkecombokat és a húst vékony csíkokra vágva visszatesszük a levesbe. Beleszaggatjuk a közben elkészített apró galuskákat és készre fôzzük. Tálalásnál minden tányérba egy evőkanál tejfölt teszünk, elkeverjük és erre merjük a forró levest. Jó étvágyat!


Nizzai zöldségleves (60 kcal/dl)

Hozzávalók: fehérbab, zöldfűszerek, apróra vágott fokhagyma, olívaolaj, hagyma, póréhagyma, sárgarépa, zöldbab, krumpli, cukkini, paradicsom, zöldborsó, tört spagetti tészta, reszelt parmezán, bazsalikom, só, bors.

Elkészítés: A beáztatott fehérbabot edénybe rakjuk sok vízzel, a zöldfűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. 30 percig főzzük. A következő zöldségeket egy nagy fazékban, olívaolajon megfonnyasztjuk: apróra vágott hagyma, a póréhagyma, a kockára vágott sárgarépa. 4-5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldbabot, a kockára vágott krumplit, a cukkinit és a paradicsomot. Hozzáadjuk az előzőleg megfőzött fehérbabot a főzőlevével együtt, sózzuk, borsozzuk, majd a végén friss zöldborsot és tört spagetti tésztát (ez kihagyható) adunk hozzá. Főzés közben turmixban elkészítjük a következô mártást: paradicsom, elég sok fokhagyma, reszelt parmezán, bazsalikom szárastól együtt, kis olívaolaj. A mártást a levesbe öntjük, forraljuk, tálaláskor a tetejére sajtot szórunk.


 


Húsételek - csirke  

MÉZES CITROMOS CSIRKECOMB


(140 kcal/10 dkg - csont nélkül)

Hozzávalók: 1 kg csirke hosszú comb (nyeles combnak, vagy alsó combnak is mondják), 4 db citrom leve, 1 fej fokhagyma, 1 liter tej, méz, só, olaj.
Elkészítés: Előző este a csirkecombokat megtisztítjuk, de a bőrét nem húzzuk le. 2 gerezd fokhagymát megtisztítunk és nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy magas falú edénybe rétegelve tegyük le a combokat és a fokhagymát, majd tejjel öntsük le úgy, hogy a combok ne látszódjanak ki a tejből. Takarjuk le lehetőleg folpackkal, így porhanyósabb lesz a hús. Másnap leöblítjük a combokat, ízlés szerint besózzuk, egy jénai edénybe kevés olajat teszünk és egymás mellé helyezzük ôket. Kb. 200 fokon sütjük. A maradék fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymanyomón átnyomjuk. A citromok levéhez ugyanannyi rész mézet adunk. A mézet a citrommal elkeverjük, hogy egynemű legyen, majd a fokhagymát is belekeverjük. A combokat, amikor már majdnem puhák, meglocsoljuk a mézes citromos fokhagymás lével és tovább sütjük, de már nem fedjük le. A sütés végéig többször megfordítjuk a combokat és meglocsoljuk a szafttal. Ha mindent jól csináltunk, akkor a méz kicsit megkaramellizálódik és a combok aranyszínûek lesznek. Jó étvágyat!


 


Húsételek - csirke  

Tandori csirke

(130 kcal/10 dkg csont nélkül)

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál joghurt, koriander, 1/2 citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, zöld chili, 2 teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál porított koriander és kömény, negyed teáskanál garam masala, 1 teáskanál paradicsompüré, 1/2 teáskanál kurkuma, porított chili, só.
Elkészítés: Az összes hozzávalót (a csirkét kivéve) turmixoljuk, a páclét a csirkecombokra öntjük, fóliázzuk, majd a hűtőben 1 napig érleljük. A pácolt combokat hevített serpenyőbe helyezzük, pirosra sütjük. Sütőben, tűzálló tálban is elkészíthető.

 

 


Húsételek - csirke  

CUKKINIS CSIRKEMELL

(130 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: csirkemell, cukkini, sajt, só, kakukkfű, olaj.

Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágjuk és megsózzuk, majd kakukkfûvel megszórjuk. Kevés/több olajban megpároljuk/sütjük. A cukkinit megtisztítjuk, eltávolítjuk a héját, vékony csíkokra szeleteljük, megsózzuk, majd az olajban ezt is megpároljuk/sütjük. Egy jénai tálba felváltva letesszük a csíkokra vágott csirkemellet, rá a cukkinit és a tetejére a reszelt sajtot. Betesszük a sütôbe annyi időre, amíg a sajt rá nem olvad az ételre.

 

 


Húsételek - csirke  

ANANÁSZOS CSIRKEMELL

(120 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 2 db filézett csirkemell, 1 doboz ananász konzerv, 25-30 dkg trappista sajt, 2 kanál olívaolaj, só.

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk, majd egymás mellé tepsibe rakjuk. A tetejére halmozzuk a szeletelt ananászt és a sajtot, majd 10-15 perc alatt középmeleg sütőben megsütjük.
Akkor a legfinomabb, ha egy kicsit a sajt megpirul. Diéta alatt köret nélkül edd. Finom, gyors és egészséges. Jó étvágyat!


 


Húsételek - pulyka  

Borban párolt ínyenc pulykamellcsíkok

(kb. 160 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 15 dkg márványsajt, 1 dl száraz fehérbor, só, fehérbors, olaj.

Elkészítés: A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon kicsit megpirítjuk, sóval, fehérborssal ízesítjük, majd tűzálló tálba tesszük, rámorzsoljuk a márványsajtot, felöntjük a fehérborral és lefedve 40-45 percig pároljuk, amíg puha nem lesz.


 


Húsételek - pulyka  

Nem lehet abbahagyni pulyka

(kb. 130 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, vagy felsőcomb kicsontozva, 2 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál majoranna, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál bors, 5 dkg reszelt sajt, 1 doboz tejföl, só a hús sózásához.

Elkészítés: A húst besózzuk, majd megforgatjuk a majoránna, bors, pirospaprika, liszt keverékében. A jénaiba rétegezve lerakjuk (hús, vöröshagyma és fokhagyma karika, amíg el nem fogy). A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és egy doboz tejföllel leöntjük. Lefedve sütjük. Jó étvágyat!


 


Húsételek - csirke  

Kínai csirke ananásszal

(kb. 140 kcal/10 dkg)

Hozzávalók 4 személyre: 3 db kicsontozott csirkemell, 1 nagy fej vöröshagyma, 1/2 kg gomba, 1-2 paradicsom, paprika (télen piros kaliforniai is jó), 1-1 db sárgarépa és fehérrépa, 3-4 szelet ananász, 5-7 dkg amerikai sósmogyoró, 1 húsleveskocka és fûszerek (szójaszósz, majoranna, ôrölt tárkony, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, bors).

Elkészítés: A megtisztított csirkemellet megsózzuk, borsozzuk, vékony csíkokra vágjuk és lehetőleg nagyméretű teflon serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott, besózott gombát. Ha kellő mennyiségű levet engedett, akkor beletesszük a felszeletelt zöldségeket (mélyhűtött zöldségeket fagyottan). Még egy tyúkhúsleveskockát teszünk hozzá, meglocsoljuk kevés szójaszósszal és ízlés szerint fűszerezzük. (Csak keveset tegyünk a fűszerekből!) Ha a hús és a zöldségek már puhára főttek, végezetül adjuk hozzá a kockára vágott ananászt és a sósmogyorót. Ezzel még néhány percig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk. Ötlet a puccos tálaláshoz: a megfőtt rizst adagonként tegyük egy hideg vízzel kiöblített teáscsészébe, vagy bármilyen formába, jól tömörítsük kanállal, borítsuk a tányért a tetejére, fordítsuk meg, és vegyük le óvatosan a formát (mintha homoksütit készítenénk).


 


Húsételek - csirke  

Pipi A'la Ili

(Kb. 130 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 1/2 kg csibe apróhús, 1/2 kg mexikói vegyeszöldség (vagy bármilyen friss, ill. mirelit zöldség), 1-2 szem nyers krumpli (nagyon vékony karikákra vágva), 5 dl tejföl, 2 egész tojás, 5-6 dkg reszelt sajt, vaj, margarin vagy olaj, só, őrölt fehérbors (én szeretem kínai füszerkeverékkel is), 1 dl húsleves (de megfelel az ételízesítővel felforralt víz is).

Elkészítés: Az apró csíkokra vágott csirkehúst kevés vajon (margarinon vagy olajon) hirtelen kifehérítjük, meghintjük a fűszerekkel, kevés levest ráöntünk, és lassú tűzön 5-10 percig pároljuk (nem kell teljesen megpuhulnia). Ezalatt a zöldségeket is ugyanezzel a módszerrel elôkészítjük. Míg a hús és a zöldségek párolódnak, kivajazunk (vékonyan) egy jénai tálat. A tejfölhöz hozzákeverjük a két egész tojást, kicsit megsózzuk, villával habosítjuk. A jénai tál aljába nagyon vékonyan lerakjuk a krumpli szeleteket, erre kerül egy réteg pipi, egy réteg zöldség, egy réteg tejfölös tojás. Ezt ismételgetjük, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére ismét egy sor vékonyra szelt krumpli kerül. Az egészet leöntjük a maradék tojásos tejföllel, meghintjük reszelt sajttal és kb. 20 percre betesszük a kb. 200 fokra előmelegített sütőbe. Önállóan is fogyasztható, de párolt rizzsel, esetleg diétásan, delma light-tal és 1,5%-os tejjel elkészített krumplipürével is finom!


 


Húsételek - csirke  

Mexikói csirkemell

(Kb. 130 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 1 doboz csemege morzsolt kukoricakonzerv, 15 dkg főtt, sötétvörös (barna) bab (konzerv is jó), 10 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál marinált paprikakocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 db száraz cseresznyepaprika (aki nem szereti, hagyja el), 1 púpozott teáskanál currypor, késhegynyi római kömény (vagy egyszerű köménymag), só, bors.

Elkészítés: Nagy serpenyőben az olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a köménymagot és az apróra tört csípős paprikát. A tűzre visszatéve rárakjuk a lebőrözött, kicsontozott és egyforma kockákra vágott csirkemellet. Kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd a serpenyőből kivéve félretesszük. Helyére szórjuk a megmosott és lecsurgatott rizst, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát, majd ráöntjük a kukoricát (levével együtt). A serpenyőbe visszatesszük a csirkemellet, hozzáadjuk a főtt babot és a paprikakockákat, végül annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Belekeverjük a curryt, a borsot és 1 teáskanálnyi sóval ízesítjük. Óvatosan összekeverjük, majd az edényt befedjük. Felforralva, kis lángon, keverés nélkül 25 percig főzzük. Ezután a lángról lehúzzuk, de a fedőt rajta hagyva legalább 20 percig saját gőzében hagyjuk állni. Tálalás előtt óvatosan, villával felkeverjük.


 


Húsételek - csirke  

Szecsuáni csirke

(Kb. 110 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 70 dkg kicsontozott csirkehús, 20 dkg gomba, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 5 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 dl szójaszósz, 1 dl ketchup, 1/2 szerecsendió, só, bors, 2 dl olaj.
Elkészítés: A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, a zöldségeket gyufaszál vékonyságúra szeleteljük. A zöldségeket az olajon kb. 15 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a csirkehúst, a szójaszószt, a ketchupot és a fűszereket. Együtt még további 15 percig pároljuk. Ha elkészült, 1/2 kg kifőtt, vékony, hosszú tésztával összekeverjük, férjünknek ezzel tálaljuk, de mi tészta nélkül esszük, kevés rizzsel.


 


Húsételek - pulyka  

Kedvenc pulyka

(Kb. 140 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: pulykamell, vöröshagyma, kevés tej, 2 dl tejföl, szójaszósz, só, bors, paprika, majoranna, kevés mustár, kevés ketchup.

Elkészítés: A pulykamellet bekenjük sóval, borssal, paprikával, majorannával, kevés szójaszószt öntünk rá, majd 1-2 óráig pácoljuk. Egy közepes vöröshagymát olajon megpárolunk, pirospaprikát szórunk rá, majd kevés ketchuppal elkeverjük. Ekkor tesszük a serpenyôbe a csíkokra vágott húst, jól elkeverjük, majd öntünk még rá szójaszószt, kevés mustárt. A húst megpároljuk, a végén kevés tejet öntünk rá, majd 2 dl tejfölt adunk hozzá.


 


Halételek  

Különleges HALFILÉ

(Kb. 95 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: halfilé, fokhagyma, só, bors, citrom, olívaolaj, padlizsán, bazsalikom, karaván füstölt sajt, pirospaprika, reszelt parmezán sajt.

Elkészítés: A halfilét bepácoljuk apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesített olívaolajjal. A szeletelt padlizsánt bazsalikommal olívaolajon megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A korábban bepácolt halfilére padlizsánt és füstölt sajtot halmozunk, a tetejére bazsalikomlevelet teszünk, majd szorosan felcsavarjuk, fogpiszkálóval megerősítjük. Végül a tekercset paprikás, parmezános keverékbe forgatjuk, nagylángon, kevés olajon megsütjük. Sütési tipp: alufóliába tekerjük, jól lezárjuk, fritôzben sütjük ki.

 

 


Halételek  

Parmezános-póréhagymás halfilé

(Kb. 110 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: halfilé, póréhagyma, 2 db tojás, natúr joghurt, tejföl, parmezán, vaj, só, koriander, borsikafű.

Elkészítés: Egy tűzálló tálat kivajazunk, kirakjuk a felkarikázott póréval, megszórjuk parmezánnal. Rátesszük a sóval, borsikafűvel, korianderrel, borssal bedörzsölt halfilét, erre újra póréhagyma kerül. Végül nyakon öntjük a tojásokkal elkevert joghurtos tejföllel, a tetejét parmezánnal megszórjuk, 30-35 percig sütőben sütjük.


 


Halételek  

Tepsis hal

(kb. 160 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 2 nagyobb 1/2-1/2 kg-os fehér húsú tengeri halfilé, vegyes zöldség (répafélék, karalábé, zeller, paradicsom, paprika, vöröshagyma), fekete magozott olívabogyó, olívaolaj, só, fehérborecet, cukor, kakukkfű, egész babér, 1 rozmaringág, oregánó, bors, chili, durvára darabolt dió, tönkölybúzaliszt.

Elkészítés: A halat alaposan befűszerezzük az őrölt kakukkfûvel, oregánóval, sóval. A dióőrleményt és a lisztet összekeverjük, majd a halakat megforgatjuk benne és hirtelen mindkét oldalukon megsütjük. A tepsibe tesszük az elősütött halat, az apróra szeletelt vegyes zöldségeket és az olívabogyót rárétegezzük, majd közédugdossuk a babért, chilit és a rozmaringot. Nyakon öntjük 2 dl olívaolajjal (ne féljünk tőle, mert igen egészséges), majd kevés vízzel felöntve, először letakarva megsütjük. A legvégén a tetejéről eltávolítjuk a fedőt (v. fóliát), majd készre sütjük.


 


Halételek  

Fűszeres-citromos lazacfilé

(Kb. 80 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: lazac, só, kevés fehérbors, olívaolaj, citromlé (ha lehet, igazi citromból), fokhagyma, zöldfűszer-keverék, vagy ha nincs, bazsalikom, oregánó, petrezselyem.

Elkészítés: Először a megmosott, bőrétől megnyúzott filét kb. 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Amíg lecsöpög, elkészítjük a pácot. Az olívaolajat, tört fokhagymát, sót, borsot, citromlevet és a zöldfűszereket összekeverjük, majd bekenjük a halfiléket. Elég, ha 2-3 órát áll a pácban. Teflon serpenyőben, külön olaj hozzáadása nélkül néhány perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Már kész is. Krumplipürével a legjobb. Jó étvágyat!


 


Húsételek  

Gyros saláta

(kb. 65 kcal/10 dkg)

Hozzávalók: 2 db filézett csirkemell, 50 dkg paradicsom, 1 nagyobb kígyóuborka, 20 dkg káposzta, 10 dkg vöröskáposzta, 10 dkg csalamádé, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 4 dl natúr joghurt, 4 gerezd fokhagyma, gyros fűszerkeverék, só.

Elkészítés: A felkockázott csirkemelleket bedörzsöljük 4 evőkanálnyi gyros fűszerkeverékkel, majd egy kicsit állni hagyjuk. Közben megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk a zöldségeket. A joghurtot egy csipetnyi sóval és a zúzott fokhagymával ízesítjük. A fűszeres csirkemellkockákat megsózzuk és olajjal kikent teflonserpenyôben megpirítjuk. A hozzávalókat összekeverjük és behűtés után tálaljuk. Jó étvágyat!


 


Saláták  

Karfiolos vagy brokkolis tojássaláta

(kb. 100 kcal/10 dkg)

Hozzávalók 6-8 személy részére: 6 db tojás, 35-40 dkg brokkoli vagy karfiol, 15 dkg sajt (trappista), 2 pohár tejföl, kevés majonéz, 2 teáskanál mustár, só (ízlés szerint), 1 kávéskanál citromlé.

Elkészítés: A tojást keményre főzzük és villával apróra összetörjük. A sajtot lereszeljük (apróra) és hozzákeverjük a tojáshoz. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a citromlevet, a sót jól kikeverjük és a tojás-sajt keverékre öntjük. A brokkolit/karfiolt megfôzzük, úgy, hogy ne essen szét. (Én a vízbe teszek egy húsleves kockát.) Ha megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, az elkészített masszába beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze.

 
Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!