Föoldal
Magyarország 1790-1870 Nyomtatás E-mail
Írta: Banyesz   
2006. August 09.
Leirás

Magyarország 1711-1870

Magyarország a XVIII. században

1711. a Rákóczi szabadságharc bukása, mely után III. Károly hatalomra kerül. Kiadják a koronázási hírlevelet. III. Károly a rendi alkotmányosságot engedélyezi, a rendi országgyűlés működik, az elit pozícióban maradt.

1723. Pragmatica Sanctio:

A Habsburg ház női ágon való örökösödésének elfogadásáról szól. Magyarország a birodalomhoz tartozik. Megkezdődik egy új hatalmi struktúra kiépítése III. Károly trónra kerülésével.

- Magyar Királyi Kancellária:

Kapcsolatot tart a birodalom többi, központi hatóságával, illetve az uralkodó rendeleteit, leiratait továbbítja a Helytartó Tanácshoz.

Vezetője: a kancellár, általában katolikus főpap. A hagyomány szerint nyitrai püspök.

- Helytartó Tanács:

Pozsonyban, Budán. Végrehajtó hatalmat gyakorló szerv. Adóbeszedés, törvények végrehajtatása és a közállapot (egészségügy, oktatás, vallás) felügyelete, a belső közigazgatás irányítása tartozott a feladatai közé.

Vezetője: a nádor.

- Magyar Királyi Kamara:

Székhelye Pozsonyban volt. A királyi birtokról beszedett pénzekkel foglalkozott. A bécsi közigazgatás alá volt rendelve.

Ezt a három szervet együttesen, KORMÁNYSZÉKEKNEK nevezzük. Nem tartoznak felelősséggel az országgyűlésnek. Mindent az uralkodó ellenőriz. A Helytartó Tanács Magyarországon a végrehajtó hatalmat képviselte.

A magyar országgyűlés két kamarás volt.

- felsőtábla - alsótábla

Főpapok, köznemesség,

Főnemesek szabad királyi

Elnöke: a nádor városok küldöttei,

akiknek kötött mandátumuk volt,

nem lehettek önállóak.

Az országgyűlést az uralkodó hívta össze. Az uralkodónak joga volt a gyűlés összehívásához, berekesztéséhez és a szentesítéshez. Ezek a gyűlések akár 3 évig is eltarthattak, a döntés joga kizárólag az uralkodóé volt.

Az országgyűlés menete:

királyi indítvány

rendektől válaszirat

sérelmek tárgyalása, új törvények megalkotása

Az alsó tábla javaslata az üzenet, melyet a felsőtáblához küld. Ha elfogadják, az a felirat. A feliratot a király részére megküldik. Ha ő is elfogadja, akkor szentesíti, vagy törvénybe foglalja. Ha nem, az a leirat, melyet visszaküld a felsőtáblának, az, pedig az alsótábla részére továbbítja. Az alsótábla vagy átdolgozza, és kezdik, előröl vagy nem.

Vármegye: helyi nemesség független szervezete. Legfontosabb szerve a közgyűlés. Itt döntik el a követutasítást. Vezetője: a főispán (a király nevezi ki), helyettese az alispán (a nemességből nevezik ki).

Ebben az időben Magyarországon 52 vármegye volt. Voltak kiváltságos területek (Jászság), és a szabadkirályi városok. Ezek mind királyi fennhatóság alá tartoztak.

Az igazságszolgáltatás:

7 személyes tábla

Legfelsőbb bíróság

Elnöke: a nádor

Ż

Királyi tábla

Elnöke: a személynök

Ż

4 kerületi tábla

Vármegyei törvényszékek fellebbviteli bírósága

Ż

Megyei és városi törvényszékek

Ż

Úri szék

A 7 személyes tábla és a királyi tábla, magyarországi kúria volt.

 

Habsburg- birodalom

 

Erdélyt külön megyeként kezelte a birodalom, de minden más tanács és végrehajtó szerv megtalálható volt itt. A birodalom központi szerve, Bécsben volt, de kapcsolatban állt az erdélyi tanáccsal. A végrehajtó szerv, nem a helytartótanács volt, hanem a GUBERNIUM (főkormányszék), élén a Gubernátur (kormányzó) állt. A XVII. század végére a népesedés fogyást mutatott, ezért betelepítési politikát folytattak. A betelepedő népek (németek) kedvezményeket kaptak. Vas-, Tolna- megyébe, Buda és környékére költöztették a betelepedőket. Szerbeket is költöztettek be Magyarországra, de nem jelentős számmal. Belső vándorlás is volt, Békés-megyébe sok szlovák nép telepedett le. Jelentős számban érkeztek bevándorlók is, ők román parasztok voltak, akik a magyar felvidékére vándoroltak be. A Kárpát- Ukrán részre rutének érkeztek. A magyar népesség, a XVIII. század végére 9, 3 millió volt, de ebből az igazi magyar lakosság, mindössze 3, 5 millió volt. Ez nagyon csekély számot mutatott.

A gazdaság:

- Mezőgazdaság: háromnyomásos gazdaság volt. Jelentős volt a gabona és az élő állat importja Magyarországnak ebben az időben. A Habsburg- ház terjeszti el Magyarországon a kukoricát, a dohányt, a burgonyát és a lucernát.

A rideg állattartást felváltja az istállózó állattartás. Elkezdik tenyészteni a lovakat Magyarországon, Mezőhegyesen és Bábolnán. Marhát és juhokat is tenyésztenek.

Ipar, kereskedelem:

Élelemexportáló és termelő nép lett Magyarország. Élelmiszert és nyersanyagot exportált az ország. Az árúkat, az örökös tartományokba szállították. Az útviszonyok azonban nagyon rosszak voltak.

Habsburg uralkodók

Mária Terézia1740-1780

 

Mária Terézia trónra kerülésekor kirobbant az örökösödési háború (Orosz-, Spanyol-, Franciaország áll velük szemben). A sziléziai ipar nagyon jelentős volt ebben az időben, de a poroszok sikeresen elfoglalják a sziléziai kikötőt. A harcban álló ellenfelek később elfogadták Mária Teréziát uralkodónak, politikájával együtt, de Sziléziát nem adták vissza, mert 1748-as Achen-i békében elveszítette Sziléziát Mária Terézia.

1756-ban kirobban a „hétéves háború”, mely Sziléziai visszaszerzéséről szólt, de a végcél nem valósult meg. (1763ig tartott)

1754-ben bevezették a „kettős vámrendszert”, mely az államhatárok mellé újabb határokat állított fel.

A Habsburg-ház gazdaságpolitikája tudatos volt. Magyarország számára előnyökkel és hátrányokkal is járt. A kettős vámrendszerrel nem segítettek a magyarokon.

A Habsburgok gazdaság filozófiája, a merkantilizmus volt, mely az aktív külkereskedelme törekedett, vagyis a belső árúkat védték meg a védővámokkal. A hazai ipart különböző támogatásokkal kívánták serkenteni. A XVIII. század végére egyre több manufaktúra jött létre.

A mezőgazdasági kivitel bővülését az árutermelés tette lehetővé. E mögött a nagybirtok termelése állt. A földbirtokosok a jobbágytelkek rovására növelték a saját kezelésű földjeiket. A majorságokat a jobbágyok robotmunkájával műveltették meg, ezáltal a robot mértéke növekedni kezdett. A folyamatot az állam nem nézhette tétlenül, mivel a majorság előretörése veszélyeztette az adóalapot. A királynő az országgyűlésen akarta ezt a témát megvitatni, de a nemesség ellenállásába ütközött, ezért 1767-ben, rendeletben maximalizálta a jobbágyi szolgáltatásokat. Ez volt az Urbárium. A rendek ellenállása miatt a királynő nem is hívott össze több országgyűlést (1765-től), csak rendeletekkel kormányzott.

A Habsburg kormányzat reformpolitikájába az oktatás színvonalának emelése is beletartozott. A királynő tanügyi rendeletben, 1777-ben (Ratio Educationis) szabályozta a közoktatást. Vagyis:

- minden iskola állami felügyelet alá került

- növeli az anyanyelvi, elemi népiskolák számát

- gondoskodik az intézményes tanítóképzésről

- kötelezővé teszi 6-12 éves korig az iskolalátogatást.

Közben Erdély nagyfejedelemség lett és a Habsburg birodalomhoz csatolódott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. József 1780-1790

A trónörökös, József a felvilágosodás eszméitől áthatva bírálta a kormányzatot. Tervezeteket készített, amelyeket Mária Terézia sorra elutasított. Tudatosan készült uralkodónak.

II. József nem koronáztatta meg magát, így nem kellet a magyar törvényeket figyelembe vennie. A hatalom birtokában lázas tevékenységbe kezdett, hogy megvalósítsa terveit. Egységes, ésszerűen működő birodalmat akart létre hozni, amely az alattvalók számára jólétet biztosít. Megvalósíthatatlannak tartotta, hogy a birodalmat rendeleti úton modernizálják.

Megszüntette a vármegye rendszert, helyére 10 kerületet hozott létre. Magyarország élére biztosokat állított, akikben 100%-ig megbízott. Az országos földhivatalokat is összevonja. Célja, egy erős hatalom létrehozása volt.

Egyházintézkedései: Uralkodói engedélyhez kötötte a pápai bullák kihirdetését. Ezzel megsértette a katolikusokat. A zsidók számára engedélyezte a letelepedést és a művelődési jogokat. Türelmi rendeletében az evangélikusok, a kálvinisták és a görögkeletiek számára szabadabb vallásgyakorlatot biztosított. Feloszlatta a nem tanítással, betegápolással és tudománnyal foglalkozó jezsuita szerzetesrendeket. II. József jobbágypolitikájában a Mária Terézia megkezdte úton haladt. Az Erdélyben kitört véres román parasztfelkeléstől sarkallva adta ki jobbágyrendeletét. A rendelet megszüntette a jobbágy elnevezést és a röghöz kötést. A szabadon költöző parasztok mesterséget tanulhattak, örökíthették javaikat. Megerősítette telkeikhez való jogukat. A jobbágyok jogi helyzetének változása csökkentette a parasztság kiszolgáltatottságát. A nyelvrendelet kiadásával (1784) is a birodalom egységét akarta erősíteni. A holt latin helyébe az élő német nyelvet tette államnyelvvé. Kivételnek számított az Osztrák- és a Németalföld, és Lombardia. A nyelvrendelet nem várt ellenállást váltott ki, a nemesség körében. A magyar nyelv hátrányba szorult. II. József rendeleteinek kibocsátásakor nem vette figyelembe a hagyományok erejét és a politikai erőviszonyokat. Ausztriában ennek ellenére nagyon népszerű lett. Magyarországon trónra lépésekor bizalommal fogadták, támogatták. Híveiket, JOZEFINISTÁKNAK hívták. II. József belépett a törökellenes háborúba, Katalin cárnő unszolására. A háború sok áldozattal járt, az elégedetlenség az egész lakosságra is kiterjedt. A török háborúban a császár megbetegedett, és hogy birodalmát mentse, halálos ágyán három kivételével minden rendeletét visszavonta. A megmaradt rendeletek: a jobbágyrendelet, a türelmi rendelet és az alsópapság rendelet. A nyugalom helyreállítására azonban már ez sem volt elég. A visszavont rendeleteit „nevezetes tollvonásnak” nevezzük. II. József pozitív uralkodónak számított, de türelmetlen volt.

 

Magyarország a francia forradalom és a napóleoni háborúk korában

II. József későn vonta vissza rendeleteit, a magyar nemesi mozgalmat ezzel már nem lehetett leszerelni. A török háború miatt a parasztság is elégedetlen volt, az ország forrongott. A döntő többség biztosítékot akart kapni arra, hogy a kormány a jövőben ne tudja megsérteni a rendi alkotmányt. II. Lipót nehéz helyzetben volt. A magyar rendi mozgalmak mellett szembe kellett néznie a Sziléziában felvonuló porosz csapatokkal, a török háborúval, és Franciaországban egyre radikálisabbá váló forradalommal. Engedmények árán leszerelte a poroszokat és békét kötött a Portával. Engedményekkel és fenyegetéssel visszaszorította a magyar rendeket. Helyreállt a dinasztia és a rendek közötti kompromisszum. II. József politikája felkorbácsolta a rendi ellenállást, s a nyelvrendelet kibocsátásától kezdve a rendi mozgalom új tartalommal: a modern magyar nemzeteszmével töltődött fel. Nemzet alatt a nemesség többsége továbbra is a nemesi nemzetet értette. Miután a rendek kompromisszumot kötöttek, az ellenállást megszűnt, a nemesség érdeklődése megcsappant, de a megindult folyamatok tovább haladtak. A magyarországi nemzetiségek körében is megjelentek a nemzeti ébredés első jelei. A magyar nemesi vezetőréteg a francia forradalomban, kezdetben csak zsarnoki hatalmat, korlátozó mozgalmat látott. A forradalom radikalizálódása megváltoztatta állásfoglalásukat, s a nemesség zöme felsorakozott a forradalommal szemben álló dinasztia mögött. A hazafias nemesség és a jozefinista értelmiség azonban további nemzeti és társadalmi reformokat szeretett volna elérni. A társasági összejöveteleken tovább folytak az ország jövőjét tervező megbeszélések.

1791-ben Lipót kiadja a 91/10 törvénycikkelyt, melyben kikiáltják:

Magyarország szabad ország (nincs alárendelve a birodalmon belül)

A király rendeletekkel nem kormányozhat

Adót és újoncot csak az országgyűlés megajánlásával szedhetnek.

II. Lipót hirtelen halála után fia, I. Ferenc került a trónra. Habsburgok közül nem volt kiemelkedő király. Konzervatív uralkodó volt. Burkolt abszolutizmusra törekedett, de a rendek támogatására szorult. Titkosrendőrséget és cenzúrát működtetett. A József-i és a Lipót-i intézkedéseket Ferenc visszaverte. A francia forradalom és felvilágosodás hatását Magyarországról sem lehetett kizárni. Pest-Budán és a népesebb vidéki városokban olvasókörök alakultak, ahol a francia forradalom eszméit tanulmányozták. Az itt kialakult álláspont befolyásolta a megyegyűlések hangulatát is. Tudóstársaságok jöttek létre. Nyíltabbá váltak az emberek. A radikalizálódó értelmiség nem gondolt szervezet létrehozására. Az új nézet azonban egyre jobban veszélyeztette a politikát. A szervezkedés megindítása Martinovics Ignác ötlete volt. II. József halála után nem tudott érvényesülni. II. Lipótnak a tanácsadója akart lenni, de csak a besúgója lehetett. I. Ferenc azonban nem tartott igényt a szolgálataira. Martinovics jól ismerte a francia filozófiát, mikor álláskérelmét elutasították végleg az elégetlenekhez csatlakozott. Mikor elnyomták személyes kérdésévé vált, hogy megmutathassa mire képes.

1794-ben két mozgalmat hozott létre:

A Reformátorok Társasága, ami a felvilágosult nemesség által vezetett társaság volt. Ez egy mérsékelt társaság, köztársaságot akartak. Céljuk, a köztársasági államforma létrehozása volt. Vezetőjük, Sigray Jakab volt.

A másik a Szabadság és Egyenlőség Társaság, akik radikálisabbak, szélsőségesebb társaság volt, polgári nemzetben gondolkoztak. Céljuk, a nemesi jogok eltörlése, a polgári köztársaság létrehozása. Igazgatói: Hajnóczy, Szentmarjai Ferenc, Laczkovics János.

A két társaság tagjai nem is tudtak egymásról. A beszervezés, ami ügynökrendszer alapján történt. 1794-ben letartóztatták Martinovics Ignácot, de a Jakobinus mozgalmak miatt. A hétszemélyes tábla hosszú tárgyalás után Martinovics kivégzése mellett döntött. A mozgalom vezetőit 1795. május 20.-án kivégezték, a Generáli kaszáló réten, a mai Vérmezőn. Letartóztatták a magyar értelmiség színe-javát, és várfogságra ítélték: Batsányi Jánost, Kazinczy Ferencet (politikai aktivista). A magyar Jakobinus mozgalom bukása után I. Ferenc még kevesebb engedményt adott, mégis erőssé vált a rendi nacionalizmus, mely forradalom ellenes volt. A magyar jakobinus mozgalom a francia forradalom hatására indult el.

A napóleoni háború időszakára a rendi nacionalizmus volt a jellemző. A nemesség tagja forradalom és felvilágosodás ellenesek voltak. 1809-ben, a győri csatában a magyarok az uralkodó mellé álltak, nem Napóleon mellé. E lépésüktől a rendi kiváltságukat remélték.

Ez az időszak a gazdasági fellendülés időszaka volt. A háború Magyarország számára kedvező volt, mert élelmiszert termelt. 1811-ben I. Ferenc 1/5-ére csökkentette a fizetőeszköz értékét, a gazdag nemesek pénze értéktelenné vált. Az árú felhalmozódott, és a háború végeztével nem volt piac. A piachoz hitel kellett volna, de nem volt hitel. Az ősiség törvénye miatt a földek nem voltak eladhatóak. A megoldást Széchenyi István gondolta ki.

 

 

 

Széchenyi István

(1791-1860)

1791. szeptember. 21.-én született Bécsben, egy katolikus, udvarhű arisztokrata család gyermekeként. Az ifjú Széchenyi beutazta Európát Angliától Törökországig, s rádöbbent, hazánk válaszút előtt áll. Vagy csatlakozunk a virágzó Nyugathoz, vagy az elmaradó Kelethez közeledünk. Belső vívódásokkal, majd egyre határozottabb küldetéstudattal látott neki, hogy az ország szekerét a boldogulás irányába fordítsa. 1860. árpilis 7.-én halt meg Döblingben, egy magán elmegyógyintézetben. Nem volt elmebeteg, csak ideggyengeségben szenvedett. Lelkileg nagyon leterhelt volt. Hipohonder volt. Apja Széchényi Ferenc volt, nagy adományozó. Tehetséges volt és nagy befolyással bírt Magyarországon. Anyja Festetics Julianna.

1825-27.-es országgyűlésen Magyarország ismét elfogadja a rendi alkotmányosságot. Ezen az országgyűlésen Széchenyi felajánlotta az országgyűlésnek éves jövedelmét, mely akkoriban 60. 000.- Ft tett ki.

 

Széchenyi politikai programjai

A Stádium című művében, melynek címe a változások szakaszaira utal, az 1832-es országgyűlés számára egységes rendszerbe foglalta gondolatait, a rendi berendezkedés felszámolásáról. Tette ezt annál is inkább, mert az 1830-as országgyűlés a párizsi forradalom hírére a kisebb nyelvi engedmények elérése után csendben feloszlott, mutatva a reformerek gyengeségét.

a./ Az ősiség és a fiszkalitás (a kincstár joga) felszámolása

b./ a nem nemesek birtokszerzési joga

Célja: egy hitelképes, szabad polgári tulajdon létrehozása volt, a feudális monopol tulajdon helyett.

a./ Hitelrendszer fejlesztése és az országos pénztár létrehozása

Hitel: közgazdasági jelentése: kölcsön

Erkölcsi jelentése: bizalom

b./ a közlekedés fejlesztése: a növekedés beindításához szükséges volt az infrastruktúra (közlekedés, termelés) fejlesztése is. Szükségessé váltak a járulékos beruházások.

a./ Az újfajták meghonosítása, termelési módszerek átalakítása Magyarországon: selyemhernyó tenyésztés, lótenyésztés, juhtenyésztés, ipari növények dohány-, kender-, komlótermesztés.

b./ Az új, modern termelőeszközök bevezetése: gőzgép, gőzhenger malom.

Célja: a fejlett termelőerő bevezetése, ami a kapitalizmusra jellemző.

a./ a rendi különbségek megszüntetése, törvény előtti egyenlőség

b./ a nemesi adó és vámmentesség megszüntetése (a hídvám, mely hamar megbukik)

Célja: a polgári jogegyenlősség megteremtése volt.

a./ a kultúra és a tudomány fejlesztése (Magyar Tudományos Akadémia)

b./ a magyar nyelv ügye

Célja: kiművelt emberfőket akart faragni.

 

 

 

Széchenyi módszerei a megvalósításhoz:

A nemesség (arisztokrácia) vezető szerepének megtartásával

A hatalom egységének és a Habsburg-ház hatalmának megsértése nélkül

A hatalmon lévők jószántából, felülről végrehajtandó törvényes intézkedésekkel.

Vagyis a Habsburg- birodalomtól nem akart elszakadni.

 

Széchenyi tévedései:

Azt hitte, hogy a magyar földesurak érdekeik józan számba vétele is rábírhatja a polgári átalakulás elfogadására.

Azt hitte, hogy az osztrák uralkodóházat is ráébresztheti annak elismerésére, hogy Magyarország felemelkedése, az egész Birodalomra nézve előnyös lenne.

Páratlanul széles látóköre volt, minden vagyonát, tehetségét felhasználta a közös cél érdekében. Nemzete iránt rendkívüli felelősségérzete volt.

Széchenyi tragédiája:

A harmincas években a közvéleményt formálja, amely a negyvenes évektől már nem követi őt. Politikai kudarcaihoz, lelki instabilitása párosult.

 

Kossuth Lajos

(1802-1894)

Monokon született, nemesi család gyermekeként. Jogi végzettségű volt. 1832-36. Országgyűlésen tűnik fel, mikor megjelenteti az „Országgyűlési tudósításokat”. Ezekben az években nagyon népszerű volt, egyre jelentősebb szerepet játszott a reformtábor támogatásában.

Kossuth az országgyűlés feloszlása után tovább munkálkodott az ország egységes közvéleményének kialakításán: a vármegyei életet bemutató Törvényhatósági Tudósítások írásába kezdett. A kormányzat azonban hamarosan lecsapott, Kossuthot letartóztatták.

1839-ben a 7 személyes tábla 4 évi fogságra ítéli.

1839-40. Az országgyűlés már kompromisszumra is képes.

1841.-ben Kossuth szabadul és megbízzák a Pesti Hírlap szerkesztésével. A lépés mögött kormányzati szándék húzódott, így jobban kézben tudták tartani a veszélyesnek ítélt Kossuthot. Kossuth a Pesti Hírlapot közkedvelt lappá tette. Az újság hasábjain az ellenzék eszméit népszerűsítette és rendszerezte.

Kossuth egy meghatározott úton haladt, alapgondolata így:

Az érdekegyesítés

jobbágy felszabadítás (kötelező örökváltság, állami kárpótlással)

jogegyenlősség

Célja: a kiváltság nélkülieket be kell vonni a nemzet egészébe

Közteherviselés

ha mindenki szabad, együtt tartja el az országot. Így ha mindenki szabad, megmondhatja, hogy mit tegyen az ország.

Polgári állam szerkezet megteremtése

a törvényhozó hatalom: népképviselet az országgyűlésen és a megyékben.

Célja: Felelős kormány és esküdtszék. Modernizálni kell, mert a kiváltság nélkülieket csak így lehet bevonni.

A gazdasági önrendelkezés biztosítása a kereskedelmi és vámügyekben, illetve az iparfejlesztés területén.

Kossuth módszerei:

 

Ř A forradalom elkerülése érdekében vállalni kell a politikai konfrontációt (érvek ütközése, ellenzékiség) az udvarral.

Ř A társadalom kiváltságtalan részét is be kell vonni saját sorsának irányításába.

Ř A rendi alkotmány megfelelő keret az átalakulásához, csak reformok sorával, modernizálni kell.

 

Kossuth a Habsburg- birodalomtól nem akart elszakadni.

Az önkéntes örökváltság nem hozott eredményt, a jobbágyok töredékének volt csak meg az ehhez szükséges pénze. A birtokosok zöme nem engedhette el a megváltást, mivel a szolgáltatások kiesése miatt ki kellett építenie a gazdaságát. Kossuth felvetette a kötelező örökváltság szükségességét. A megváltást az állam feladatává kívánta tenni, melynek jövedelmeit a közteherviselés fedezte volna. Kossuth felismerte a védvámok szükségességét a nemzetgazdaság védelme érdekében. Harcot indított a védvámok bevezetése érdekében. A kormányzat rövidesen belátta, hogy Kossuthot nem tudja korlátozni, ezért 1844-ben leváltották a Pesti Hírlap szerkesztői állásából.

Kossuth nagyságai: széles valóség ismereten alapuló, kivételes közvélemény formáló tehetség. Kossuth teremtette meg a vezércikk műfaját Magyarországon. A nemzet egésze iránt felelősséget érzett, mint Széchenyi. Részvétel a liberális reformellenzés országos szervezetté alakításában.

 

A Pesti Hírlap érzelmekre ható, radikális hangja kiváltotta Széchenyi ellenérzéseit. Széchenyi megkísérelt a mérsékeltebb liberálisok bevonásával egy középpártot létrehozni. Próbálkozása kudarcot vallott, mert jelöltjei kitartottak a liberális csoport egysége mellett. Széchenyi ezért nyíltan Kossuth ellen fordult. Leszögezte, hogy a célokban nincs különbség közöttük, de az eszközökben igen. Véleménye szerint Kossuth a békés reformokat veszélyezteti radikális politikájával, ami vagy a kormányzat ellenállását válthatja ki, vagy forradalmat idézhet elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A viták színterei:

Sajtó és röpirat irodalom

Széchenyi: Kelet népe

Kossuth: Felelet

Kossuth volt a jobb. Jobban írt és vezetőnek is jobb volt.

Társadalmi szervezetekben, egyesületekben, kaszinókban, akadémiákon, megyegyűléseken.

Reakciók:

A belpolitikai élet polarizálódott.

- aktivizálódó konzervatívok

1845-től adminisztrálódik a rendszer, ezzel a megyei rendszert akarják felszámolni.

Eszközük: a megfélemlítés, megvesztegetés, nyílt erőszak, zsarolás.

Megoldás: a mérsékelt reformok ígérete.

Eredmény: részleges siker.

A liberális közvélemény a gyorsabb ütemű átalakítást pártolta, ezért Kossuth gondolatait fogadta el. Széchenyi politikailag elszigetelődött. Így a liberális nemesség két jelentősebb szárnya, a Deák Ferenc és Batthyány Lajos vezette mérsékeltebb és a Kossuth által irányított radikálisabb irányzat között nem jött létre szakadás.

1846. novemberében megalakul a konzervatív párt. Az ellenzék irányzatai:

Liberális centrum: Kossuth, Deák, Batthyány

1847. tavaszán megszervezik az ellenzéki pártot. Programjuk az ellenzéki nyilatkozat. Pontjai:

§ Népképviseleti parlament

§ Felelős minisztériumok

§ A közteherviselés

§ A törvény előtti egyenlőség

§ Az úrbéli viszonyok megszüntetése

§ Unió Erdéllyel

§ Egyesülési- gyülekezési- szólás- lelkiismereti szabadság

A liberális centrum nem akart elszakadni. Céljuk, hogy legális eszközökkel reformokat vigyenek véghez.

Centralisták: Eötvös József, Trefort Ágoston, Szalay László

Komoly szellemi tőkéjük volt. Céljuk:

Parlamentnek felelős kormány

Népképviseletek alapító parlamentális állam

Korszerű önkormányzatiság

Alkotmányos, központosított bürokrácia

Jelentős politikai gondolkodásuk volt, de gondolataikat kevésbé tudták a népnek megmagyarázni, megmutatni. A centralisták a népképviseleten alapuló erős polgári állam hívei voltak, ezért szembeálltak a rendi eredetű vármegyerendszerrel. A kis csoport rendkívül képzett értelmiségekből állt, de szélesebb támogatottságra nem tettek szert. Ez a csoport korszakalkotó volt, mert az árnyoldalakat is megmutatták a népnek.

Az ellentétek kiéleződése

A fontolva haladók kormányzata a megyei fellépéssel a nemesség egy részét maga mellé tudta állítani. Ugyanakkor fellépésük a liberális ellenzéken belül kiélezte a mérsékeltek és a radikálisabb változások hívei közötti ellentéteket. A mérsékeltebb Deák és Batthyány, valamint a határozottabb politikát követő Kossuth vezetésével az átalakulás érdekében kiálltak az egység mellett. Ebbe a politikai helyzetbe lép bele 1846–ban Krakkóban és Galíciában kirobbanó nemesi felkelés. A lengyel társadalom, hasonló szerkezetű, mint Magyarországé, ezért sokat tanulhattunk ebből a felkelésből. Egy minta volt számunkra, hogy hogyan is kéne tenni. A felkelés vezetői ugyan elhatározták a jobbágyfelszabadítást, ennek azonban nem tudtak érvényt szerezni. Így a bécsi kormányzat a lengyel és ukrán parasztok között szított jobbágy lázadással fojtotta vérbe a szabadságküzdelmet. A brutális események közismertté váltak Magyarországon, ami a politikai erőket állásfoglalásra késztette.

Az 1847-48-as országgyűlést előkészítő választásokon mindkét fél minden eszközt bevetett. A kormánynak sikerült néhány ellenzéki vezetőt háttérbe szorítania (Eötvös, Deák), azonban nem tudta megakadályozni, hogy Kossuth Lajost országgyűlési követté válasszák Pesten, aki Deák távollétében az ellenzék vezérévé vált Pozsonyban. Az alsótáblán az erőviszonyok kiegyenlítettek voltak, ezért Kossuth a reformok helyett a sérelmi politikát, az adminisztrátori rendszer elleni küzdelmet állította előtérbe, hogy a többséget megnyerje. Az alsótáblán azonban még az adminisztrátori rendszer azonnali felszámolásának a követelése is megbukott, s jelentős reformokra nem került sor. Az országgyűlés többsége egy sor reformjavaslatot elfogadott: az ősiség eltörlését, a kényszerítő örökváltságot, a háziadó elvállalását.

FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC

1848-1849

A népek tavasza

1848 tavaszán Európa országaiban futótűzként terjedt a forradalom. A forradalmi robbanásnak közvetlen és hosszú távú gazdasági, társadalmi és eszmei okai voltak. Európa területét sorra sújtották a rossz termésű évek, ezek egybe estek a mélyülő ipari válsággal. A kettős szorítás nehéz helyzetbe hozta Európa városi szegényeit. Nyugat- Európában az ipari forradalom mit szociális problémák merültek fel, melyeket nem tudtak megoldani. A polgári átalakulás még a kezdeteknél tartott, a nemzetállamok még nem jöttek létre. Franciaországban az ipari forradalom az egyre népesebb munkásság helyzetének romlását hozta. Életkörülményeik, megélhetésük egyre nehezebbé vált. A forradalmi kormányban, az erőviszonyoknak megfelelően, helyet kaptak a munkásság képviselői is. A férfiak számára elismerték a választójogot, és elismerték a munkához való jogot. Nemzeti műhelyeket állítottak fel, ahol munkanélküliek dolgozhattak, közmunkában. A választások után a szavazatok révén hatalomra kerülő új kormány, mérsékeltebb programokat célzott meg. A nemzeti műhelyek bezárása, a polgárság körében felháborodást keltett, a munkásság fellázadt (1848. június). A kormány véres harcban, a hadsereg segítségével véres küzdelemben leverte a tömeget.

A francia polgárság erős államhatalmat akart. A hatalmat választás útján, III. napóleon szerezte meg. 1852-ben köztársasági elnöknek választották meg, uralma 1870-ig tartott. Elnöksége alatt a politikai rendet megszilárdította. 1848-as forradalom során a belső rend megszilárdítására törekedett. Nem folytatta a külpolitikát, nem támogatta a forradalmakat. Kerülte a konfliktust a nagyhatalmakkal. Napóleon önálló politikát folytatott, s saját hatalma megszilárdításán fáradozott. 1849-ben csapatokat küldött Rómába, hogy megoltalmazza a várost Garibalditól, majd az osztrákoktól. A francia csapatok 1870-ig maradtak Rómában, ezzel megakadályozták, hogy Itália egységes legyen.

Itáliában összefonódtak a liberális és a nemzeti erők. A Szárd- királyságtól az osztrákok kiűzését, az egységes Itália létrehozását és az alkotmányos rendszer bevezetését várták.

1848-ban Milánó népe kiűzte az osztrák helyőrséget a városból. A felkelők megsegítésére a Szárd- királyság megtámadta a Habsburg Birodalmat. Az osztrákok azonban visszavágtak, csapataik győzelmet arattak, s a szárd király fegyverszünetet kért. A párizsi események hatására márciusban a Rajna-mente és Dél-Németország nagyvárosaiban felkelések törtek ki. A liberális polgárság a tömegek támogatásával alkotmányt, a cenzúra eltörlését, és az egységes Németország létrehozását követelte. Az uralkodók meghátráltak, s eredményeket adta. A tömegmozgalmas leszereléséhez a liberálisokat használták fel, akik így elvesztették a tömeg rokonszenvét és támogatását. 1848 őszére a liberálisokat félreállították. A német egységmozgalmak is zátonyra futottak, amik a tartományok, megerősödését támogatta. A porosz uralkodói seregek leverték az egységért küzdő demokratikus mozgalmat. A porosz király is az egységre törekedett, de azt alkotmányos módon kívánta elérni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ausztria válaszúton

 

1848. március 13.-án Bécsben kitört a forradalom. A diákok vezetésével kezdődött, később a polgárság és a külváros munkássága is melléjük állt. Az események elfajulásáért Metternich merev politikáját okolták, és a helyzetet kihasználva elmozdították a kancellárt a helyéről. A új kormányban, a régi rendszer emberei foglaltak helyet, de a helyzet, az életkörülmények nem változtak. A kormány ígéretet tett egy alkotmányozó gyűlés összehívására, melyet általános választójog alapján hívott volna össze, és a munkanélküliek foglalkoztatásáról esett volna szó. A kormány azonban kimondta a jobbágyfelszabadítást, ezáltal a parasztságot megerősítette császárhűségében, Bécs egyre inkább magára maradt. Az uralkodó által kiadott korlátozott alkotmányt a liberális polgárság elfogadta, a diákság azonban nem. A diákság seregeit a kormány fel akarta számolni, ezért májusban újabb megmozdulásokra került sor.

A birodalom jelentős része valamelyik szláv néphez tartozott. Ezek a népek azonban nem voltak egységesek. A lengyelek a birodalomtól független Lengyelország létrehozásán fáradoztak, addig a csehek a birodalomban látták fenntartásuk zálogát. A csehek nem kívántak a Birodalomtól elszakadni, hiszen az számukra kedvező gazdasági fejlődést biztosított. A birodalomtól reméltek védelmet a németegység révén létrejövő erős Németországgal és az oroszokkal szemben. A cseh liberálisok támogatták Ausztria egységét. Prágában megtartották a birodalom szláv népeinek kongresszusát, ahol hitet tettek a birodalom fennmaradása és az uralkodó mellett. A cseh liberálisok politikája megerősítette Csehországban a vezetőség és a hadsereg helyzetét. Windisch-Grätz herceg jelentős erőket vont össze Prágában, és később egyre keményebben lépett fel. A hadsereg rövid harcok után megszállta Prágát. Csehország a birodalmi hadsereg és a vezetőség (kamarilla) bázisává vált Béccsel és Magyarországgal szemben.

A nyár folyamán Bécsben összeült az osztrák alkotmányozó nemzetgyűlés. Tagjai többsége a parasztságból és a polgárságból került ki. A német képviselők jórészt liberálisok voltak, de az alkotmányos monarchia kiépítésére törekedtek. Centralizált birodalomban gondolkodtak.

Később a kormányba egyre több liberális került, ám ezek a politikusok egyre inkább a dinasztia mellett sorakoztak fel, feladva elképzeléseik jelentős részét.

Miután a kamarilla az osztrák hadügyminiszter Latour támogatásával és a hadsereg segítségével az olaszokat Custozzánál, a cseheket Prágában leverte, s Jellasicsot a magyarok ellen küldte. Ám Jellasics Pákozdnál 1848. szeptember 28.-án vereséget szenvedett, Móga Jánostól és csapatától. Jellasics Bécs felé menekült. A bécsi radikális erők a horvát bán magyarországi tejhatalmában saját sorsuk megpecsételődését látták, ezért amikor Latour a bécsi helyőrséget a bán támogatására akarta küldeni, ismét kitört a forradalom. Latourt felakasztották, barikádokat emeltek. Az udvar a kormánnyal együtt Olmütz-be menekült. A Prágából érkező Windisch-Grätz csapatai október 31.-én kemény harcban elfoglalták Bécset, a forradalom elbukott.

A bécsi forradalom leverése után a kamarilla új kormányt nevezett ki, mely a birodalom megőrzését és az uralkodói hatalom megóvását tekintette feladatának. 1848. december 2.-án V. Ferdinándot lemondatták és I. Ferenc József ültették a trónra. Az alkotmányozó gyűlést feloszlatták, és az uralkodó nevében adományozott 1849. március 4.-én ún. oktrojált alkotmányt bocsátottak ki, Olmützben (kierőszakolt alkotmány). Az új alaptörvény a hatalmat az uralkodó

Kezébe vonta vissza. Az alkotmány megszüntette Magyarország sajátos különállását, beolvasztva az országot a birodalomba. A dinasztiát támogató nemzetiségeknek remélt önállóságot sem adta meg.

 

 

 

A törvényes forradalom

 

Az utolsó rendi országgyűlésen kialakult patthelyzetet a francia forradalom híre lendítette át a holtponton. Ezen az országgyűlésen a felsőtábla tagjai kevesen vannak, az alsótábla, az ellenzék azonban jóval nagyobb létszámú. Az országgyűlés dönt az örökváltság kérdéséről. Az ősiség módosítása is eredménynek számított, bár az ellenzék az eltörlést szerette volna elérni. Bevezetik a háziadót. A rendek látták, hogy a francia események Magyarországon is feszültséget okoznak. Kossuth a katasztrófa megelőzése érdekében reformok végrehajtását javasolta, március 3.-i felirati beszédében. Követeli:

Az ellenzéki nyilatkozat elfogadását

Alkotmányt követel Magyarországnak, és minden tartománynak.

Az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezése érdekében alkotmányt kért az örökös tartományok számára is. A felsőtábla és a kormányzat nem merte nyíltan elutasítani a javaslatot, az időt húzta.

Az idő azonban ellenük dolgozott: március 13-án Bécsben is kitört a forradalom, s a kormány a császárvárosban engedni kényszerült. A feliratot egy népes küldöttség vitte Pozsonyból- Bécsbe. Március 14.-én az alsóház elfogadta a feliratot. A népes tömeg március 15.-re ér Bécsbe, eközben Pesten a Fiatal Magyarország köre a bécsi forradalom hírére március 15.-én cselekvésre szánta el magát. A fiatalság Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál vezetésével maga mellé állította a forradalmi lázban égő várost. Landerernél a cenzúra mellőzésével kinyomtatták követeléseiket tartalmazó 12 pontot és a Nemzeti dal című Petőfi verset.

 

Mit kíván a magyar nemzet:

(a 12 pont)

Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését

Felelős minisztériumot Buda-Pesten

Évenkénti országgyűlést Pesten

Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben

Nemzeti őrséget

Közös teherviselés

Úrbéli viszonyok megszüntetését

Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján

Nemzeti Bank

A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk

A politikai státusfoglyok szabadon bocsátassanak

UNIÓ

Délután a húszezres tömeg a Nemzeti Múzeumnál gyülekezett, majd az ifjak vezetésével a Városháza elé vonult. Közben a liberális nemesség Pesten tartózkodó képviselői – Nyáry Pál alispán és Klauzál Gábor – is a márciusi ifjakhoz csatlakoztak. Rövid tanácskozás után Pest városának tanácsa is a mozgalom mellé állt. A tömeg tekintélyes polgárokkal és nemesekkel vonult át a hajóhídon a Helytartótanács épülete elé, a Várba. A tanács vezetői nem merték, s nem is akarták a katonaságot bevetni, s teljesítették a tüntetők követeléseit. Táncsics Mihályt szabadon bocsátották börtönéből. Este a cenzúra által betiltott Bánk bánt adták elő a Nemzeti Színházban.

A rend fenntartása és a tulajdon védelme érdekében Közcsendi (közbiztonsági) Bizottmányt választottak, melyben a márciusi ifjak megelégedtek néhány hellyel. Petőfi és társai tudatosan vállalták, hogy a liberális nemességet a reformok véghezvitelére sarkallják, de óvakodtak attól, hogy radikalizmusukkal a nemességet a konzervatívok oldalára állítsák. A pesti forradalom vér nélkül zajlott le, mert az ifjak együttműködtek a megyei és városi vezetőkkel, akik a zavaros helyzetben a jórészt olaszokból álló helyőrséget nem merték bevetni.

Az Államtanács a Kossuth által megfogalmazott követeléseket először visszautasította. A pesti forradalom hírére, majd István nádor személyes közbelépésére azonban az uralkodó jóváhagyta a feliratot. 1848. március 17.-én a nádor Batthyány Lajost kinevezte miniszterelnökké.

Batthyány Lajos koalíciós kormányt hozott létre. A minisztériumban a magyar politikai élet valamennyi irányzata képviselve volt, a többséget azonban a liberálisok alkották.

 

 

A független felelős kormány

 

Az Államtanács a márciusi napokban kétszer is megkísérelte korlátozni a kicsikart engedményeket. Ám ez megrendült helyzetük és a pesti nép által támogatott magyar liberálisok ellenállása miatt meghiúsult. Az uralkodó által április 11.-én szentesített törvényekben született meg a polgári és alkotmányos Magyarország. Az áprilisi törvények felszámolták a rendi kiváltságokat, állami kárpótlással felszabadították a jobbágyságot. Az ország jobbágysága minden teher nélkül megszabadult úrbéres szolgáltatásaitól, s úrbéres földjeinek polgári tulajdonosává vált. Eltörölték a tizedet és az úriszéket is. A jobbágyság többsége földhöz jutott, a közös legelőkből más a házas zsellérek is kis parcellák birtokosai lettek.

Magyarország felelős kormánya révén alkotmányos monarchiává vált. Létrejött a népképviseleten alapuló, alkotmányos állam. A választójogot vagyoni cenzushoz kötötték, de az értelmiségnek és az egykor választójoggal rendelkező nemeseknek és polgároknak ettől függetlenül biztosították a választójogot. Az Ausztriához fűződő viszony nem nyert egyértelmű megfogalmazást. Elméletileg az országot csak a közös uralkodó kötötte össze a birodalom másik felével, de tisztázatlan maradt a hadsereg, a külképviselet és ezek pénzügyi hátterének kérdése.

1848. április 11. Az áprilisi törvények:

Az ország önrendelkezéséről szóló törvények:

§ Évenkénti országgyűlés Pesten

§ Felelős minisztérium, miniszteri ellenjegyzés (csak akkor vonatkozik Magyarországra egy törvény, ha a magyar kormány egyik tagja is jóváhagyja).

§ Költségvetés, parlamenti jóváhagyása

§ Nemzetőrség felállítása

§ Részek visszacsatolása, Unió Erdéllyel

A polgári átalakulásról szóló törvények:

Jobbágy felszabadítás

Az ősiség megszüntetése

A közteherviselés

Népképviselet

Sajtótörvény

 

 

A békés út kudarca

Az április törvények kártalanítás nélkül mentesítették a parasztságot az úrbéres szolgáltatások alól, s úrbéres földjeik tulajdonosává tették a volt jobbágyokat. A végrehajtás gyorsasága alapvető politikai fontossággal bírt. A magyar kormánynak el kellet hárítania a jobbágylázadás veszélyét. A törvényt azonnal végrehajtották. A tömegek azt várták, hogy minden gondjuk megoldódik: több földet szerettek volna. A kormány a nemesség támogatásának elévesztése nélkül azonban nem adhatott többet. A zavargások helyszínére kormánybiztosokat küldtek ki, akik meggyőzéssel, s ahol kellett erőszakkal hajtották végre a törvényt. Az elhúzódó probléma nem vezetett robbanáshoz. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a magyar jobbágyfelszabadítás valóban kedvező volt a jobbágyság számára: nem vették el földjeik egy részét, és nem hárították rájuk évtizedekig fizetendő adósságként a megváltást. A jobbágyság kitartásában jelentős szerepet játszott a pusztító szerb, majd horvát támadás, ami honvédelemre sarkallta a parasztságot.

A magyar kormánynak a rend helyreállítása mellett tisztáznia kellett az Ausztriához fűződő viszonyt. Se az osztrák, se a magyar politikai vezetőréteg nem rendelkezett kiforrott állásponttal a tekintetben, hogyan lehet az alkotmányosság, a polgári állam viszonyai között megvalósítani a birodalmi egységet és a birodalmon belüli magyar függetlenséget úgy, hogy az egység és a függetlenség is megmaradjon.

Az Államtanács és az osztrák kormányok a megoldást kizárólag a magyar hadügy- és pénzügyminisztérium beolvasztásában látták. A magyar vezetés e tárcák elvesztésébe nem volt hajlandó belenyugodni, és Széchenyi, Deák és Batthyány tárgyalási szándékát is elutasították, az osztrák vezetés a fegyveres harc mellett döntött. Mivel azonban katonai fellépésre nem volt erejük, elsőként a nemzetiségeket kívánták felvonultatni. A magyar vezetők a béke megőrzése érdekében tárgyalni kívántak, azonban az Államtanács és a bécsi kormány magatartása megerősítette a szembenállás híveit. A délszláv támadás elhárítása érdekében egyre több olyan lépést tettek, mely a független magyar államiságot erősítette, és így megkérdőjelezte a birodalom egységét.

Politikai események:

Súlyos kérdések a kormány előtt:

Jobbágy felszabadítás végrehajtása

Nehéz anyagi helyzet

A nemzetiségi kérdés

Az ország véderő hiánya

A problémák megoldására a kormány így reagált:

Megkezdik a honvédzászlóaljak szervezését. A nemzetőrség létrehozása, mely önkéntesen szerveződött.

Bankjegyeket bocsátanak ki. Kossuth Lajos a pénzügyminiszter, ezért ezeket a bankókat „Kossuth bankónak” is nevezték.

Diplomáciailag szerveződnek, követeket küldenek.

A magyar és osztrák kormány között számos kérdésben feszültég alakult ki. A forrongó országban csekély haderő állomásozott, s Batthyány többszöri kérése ellenére a magyar sorozású ezredeket nem küldték haza. Ezért a miniszterelnök a nemzetőrséget fejlesztette, majd utasítást adott az első tíz honvédzászlóalj toborzására (május 16.).

Kossuth Lajos a népképviseleti alapon kiírt választások után összehívott új országgyűléstől 200. 000 újoncot és a felszerelésükhöz szükséges pénz megszavazását kérte. A képviselőház, egy emberként szavazta meg az új magyar hadsereg felállítását. A király ezt nem szentesítette, vagyis nem volt érvényes.

Az ország nem magyar népei körében a márciusi forradalom, lelkesedést váltott ki. A nemzetiségi parasztságot is érintette a jobbágyfelszabadítás. A vezetőréteg rövidesen megfogalmazta a nemzeti követeléseit: autonóm terület, saját nemzeti gyűlés. A nemzeti mozgalmak a nemzeti fejlődés minél szélesebb körű biztosítását tűzték ki célul maguk elé. Ezért egymással is szembe kerültek. A nemzetiségek vezetőrétege elenyésző kissebséget alkotott. Így az értelmiségiek (jórészt egyházi elöljárók) a magyarokkal szembehelyezkedve közeledtek az ígéretekkel nem fukarkodó bécsi kormányzathoz, amely fel kívánta használni őket a magyar politikai törekvéssekkel szemben. A nemzetiségi elit ott volt számottevő, ahol már 1848 előtt is rendelkezett valamilyen szervezett erővel, mint a horvátok, a szerbek és az erdélyi románok a határezredek révén. Ahol ez hiányzott, csak a jobbágy tömegek megnyerésével lehetett erőt felmutatni. Ez csak ott sikerülhetett, ahol a magyar kormány nem tudta végrehajtani a jobbágyfelszabadítást. Így a szlovákok, ruszinok, magyarországi románok körében ez nem sikerült, s e vidékek jobbágyai a magyar oldalon küzdöttek a következő években. A nemzetiségi vezetők az április törvények, nyújtotta keretek között nem bírtak politikai harcot indítani érdekeikért. A bécsi kormányzathoz közeledve, a paraszti elégedetlenséget kihasználva a fegyveres fellépést választották, ami polgárháborúhoz vezetetett.

Szlovákok:

A szlovákság magyar vezetésű vármegyékben élt, így nem okozott gondot a jobbágyfelszabadítás kihirdetése és végrehajtása. A szlovák jobbágyi tömegek nem fordultak szembe a kormánnyal. Néhány értelmiségi Lipótszentmiklóson tartott nemzeti gyűlésen fogalmazta meg követeléseit: nyelvhasználat és megyei-területi önkormányzatot követeltek.

Románok:

Balázsfalván hatalmas román paraszti tömeg és kisszámú értelmiségi tartott gyűlést. Elutasították Erdély és Magyarország unióját. Az erdélyi románság vezetői felsorakoztatták maguk mögött a jobbágyokat. A nyár végére már megtalálták a kapcsolatot az erdélyi császári fő-hadparancsnoksággal, s ősszel a szabadságharc ellen vezették a román jobbágytömegeket.

Másképpen alakult a magyarországi románok helyzete, akik részesültek a jogkiterjesztésből. Nemzeti követeléseiket ők is megfogalmazták, de képviselőik révén részt vettek a magyar országgyűlés munkájában, s nem fordultak szembe a szabadságharccal.

Szerbek:

Újvidéki gyűlésükön még elismerték a magyar államot, és autonómiát követeltek. Kossuth a magyar államegység alapján utasította el követelésüket. A Karlócán tartott szerb kongresszus kimondta igényüket egy szerb tartomány alakítására. A szerbek fegyvert fogtak, és rátörtek a Délvidék népére. A délvidéket vérbe borító szerb felkelés sajátosan hatott a szabadságharc történetére: a külső támadás elősegítette a felkészülést a későbbi fegyveres harcra, növelte az országgyűlés elszántságát a döntő lépések megtételében.

Horvátok:

Horvátország 1848 előtt rendi tartományi különállással bírt. Ezért a horvátok esetében a magyar vezetőréteg hajlandó volt elismerni az autonómiát a polgári alkotmány körülményei közepette is. A bécsi kormány által Horvátország élére állított Jellasics József jobbágyfelszabadítással, a birodalmon belüli független horvát kormánytartomány ígéretével maga mellé állította a nemzeti erőket. A magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során már a horvát függetlenséggel sem elégedett meg. Magyarország összbirodalmi alárendelését követelte. A magyar kormány nyomására az uralkodó semmilyen lépést nem tett, több alkalommal elhatárolódott, sőt pénzzel támogatta Jellasicsot. Augusztus végén Itáliában, Csehországban és Galíciában hatalmát megszilárdító kormányzat nyíltan a horvátok mellé állt.

 

A semmiből teremtett hadsereg helytállása

A Délvidék lángokban állt, a magyar kormány megkezdte a fegyveres felkészülést. 1848. augusztus 31.-én az uralkodó „államiratban” visszavonta az önálló magyar had- és pénzügyminisztérium jogkörét. A magyar vezetés nem fogadta el a törvények visszavonását, ezért Jellasics átlépte a magyar határt (szeptember 11.). Ezen a napon Batthyány lemond. Ez a szeptemberi fordulat. Forradalomról innen beszélhetünk, mert fegyveres beavatkozásra került sor. Az országgyűlés vállalta az önvédelmi harcot. Elrendelték az újoncozást, kormánybiztosokat küldtek ki. A parasztság megnyerése érdekében eltörölték a szőlődézsmát. Kossuth elnökletével Országos Honvédelmi Bizottmányt választottak, mely októbertől a végrehajtó hatalom szerepét töltötte be.

Az Országos Honvédelmi Bizottmány intézkedései:

40 ezer újonc kiállítása

bankjegy kibocsátás

a hadipari termelés megszervezése

kormánybiztosok kiküldése

A kenyértörés hírére Esterházy lemondott, Széchenyit az önvád egy döblingi elmegyógyintézetébe űzte. A bécsi kormány nem akart tárgyalni. A Drávától a Balaton mentén a főváros felé előretörő horvát erőkkel magyar sorezredek álltak szemben. A főtiszti kar tagjai közül többen nem vállalták a császári és királyi erőkkel szembeni harcot. A magyar kormány kérésére István nádor állt a sereg élére.

A nádor távozása után a magyar sereg vezetése az idős, román származású császári tisztre, Móga János altábornagyra szakadt. A magyar táborba folyamatosan érkezett az erősítés. Ugyanakkor Jellasics garázdálkodó katonáival szemben népfelkelés robbant ki a csapatok hátában. Elvágták a horvátok utánpótlását, elfogták levelezését. Móga folyamatosan visszavonult, azonban Pákozdnál Batthyány közbelépésére hadrendbe állította seregét, s elállta az utat a főváros felé. Pákozdnál Jellasics támadásra vezénylete csapatait, a magyar sereg azonban visszaverte rohamukat. A bán visszavonult, fegyverszünetet kért, amit arra használt ki, hogy Bécs felé meneküljön csapataival. A pákozdi csata jelentős volt, mert a magyar honvédség időt nyert a felkészülésre. Lehetőséget nyert, hogy a császári haderőkkel felvegye a harcot. Móga az országgyűlés felhatalmazása nélkül nem lépte át a határt.

V. Ferdinánd nevében, nem tudva Jellasics kudarcáról, feloszlatták a magyar országgyűlést (október 4.). Tejhatalmú uralkodónak Jellasicsot nevezték ki. Két nap múlva kitört a második bécsi forradalom (október 6.). A magyar hadak ennek ellenére sem lépték át a határt, az osztrák birodalmi tanács hívását várták. Később Kossuth közbelépésére a sereg megindult. A még csak alakulóban lévő magyar hadakra Schwechat-nál, Windisch-Grätz csapatai vereséget mértek (október 30.), majd leverték a bécsi forradalmat.

A császári trónt december 2.–án elfoglaló Ferenc József és a kormány általános támadást indított Magyarország ellen. A főerők Windisch-Grätz vezetésével a Duna mentén indultak támadásra. Velük szemben a feldunai hadsereg állt, Görgey Artúr vezetésével. Görgey a túlerő elől visszavonult. Kossuth és Görgey között ellentét alakult ki: a fővezér kerülte az ütközetet, hogy megtartsa a hadseregét. A politikus győzelmet követelt, hogy ébren tartsa a lelkesedést az országgyűlésen és az emberekben. A főerők harcolva hátráltak Budáig, majd harc nélkül feladták Pestet (január 4.). Az országgyűlés decemberben a harc folytatása mellett döntött. A tél közepén a kormányt Debrecenbe költöztették. Az átköltözés közben Deák és Batthyány Windisch-Grätzhez utazik tárgyalni, de ő csak a feltétel nélküli megadásról hajlandó tárgyalni.

1849. január 5.-én Windisch-Grätz bevonul Pestre, Batthyányt letartóztatják. A 47-es állapotot restaurálják.

Január 5.-én hogy megnyugtassa tisztjeit, Vácon kiáltványt tett közzé. Ebben hangsúlyozta a harc törvényes jellegét, a hadsereg szakszerű irányítását követelte. Kérte, hogy hadügyi kérdésekben a hadügyminisztérium döntsön az Országos Honvédelmi Bizottmány helyett. Az alkotmányosságot (1848. áprilisi törvények) kész volt minden külső ellenséggel szemben megvédeni. Pest kiürítése után Görgey Vácon át a Felvidék irányába vonult, hogy elvonja Windisch-Grätz főerőit a kormány új székhelye, Debrecen megtámadásától. Windisch-Grätz valóban nem folytatta az előrevonulást. A feldunai hadsereg a Felvidék hegyein és szorosain átnyomult a Hernád völgye felé. A sereg harci értéke fokozatosan nőtt. Görgey erősítette a fegyelmet, muníciót szerzett, s zömében szlovák újoncokat fogadott seregébe.

Február elején a Guyon Richárd vezette hadosztály véres csatában elfoglalta a Branyiszkói-hágót, s ezzel megnyílt az út Görgey serege előtt a Hernád völgyébe. Bejutottak Eperjesre és Kassára. A hónap közepén Görgey serege egyesült a Klapka György által vezetett sereggel. Így a Tisza vonalához rendelt Damjanich János vezette délvidéki alakulatokkal együtt Windisch-Grätzcel szemben jelentős erők, sorakoztak fel. A honvédsereg és a kormány a vereségek közepette ütőképes sereget állított fel.

 

 

 

 

Az ország felszabadítása

Kossuth nem bízott Görgeyben, ezért a fősereg parancsnokává Dembinszky Henriket nevezik ki. Február 26-27. a Kápolnai csatában a két sereg megütközik. Dembinszky határozatlansága miatt a sereg vereséget szenved. Ezt a vereséget Dembinszky nyakába varrják, ennek következtében leváltják. Utódjának nem Görgey-t nevezik ki, hanem Vetter Antalt. A kápolnai ütközet után az udvar kiadja az olmützi oktrojált (a kierőszakolt alkotmányt). Ez az alkotmány a magyar törekvéseket semmibe vette mind nemzeti, mind alkotmányos szempontból. Ez soha nem lép életbe, mert április 2.-án elkezdődik a tavaszi hadjárat, mely május 21.-ig tart.

Az új hadvezetés merész tervet dolgozott ki: a honvédség kerítse be az ellenséget, és mérjen döntő csapást rá.

Ütközetek:

Április. 2. Hatvan / Gáspár Sándor

Április. 4. Tápióbicske / Klapka és Damjanich

Április. 6. Isaszeg / a fősereg

A fősereg győzelme után Windisch-Grätz csapataival ki tud menekülni, de ez a menekülés a bukását is jelentette, mert leváltották és helyét WELDEN foglalta el.

Gödöllőn tanács ült össze, mely Komárom és az osztrák sereg bekerítését tűzte ki célul.

Április. 10. Vác

Április. 19. Nagysalló

Április. 26. felmentik Komárom várát, de ez sok időt vett igénybe és Welden kivonult az országból.

A következő cél Buda visszafoglalása volt. Buda ostromát május 21.-én kezdték el. A vár parancsnoka Henzi volt, ő hősi halált halt. Május 21.-re a teljes Magyarország felszabadult. Ez egy hatalmas katonai bravúr volt, mert másfél hónap alatt kiűzték az osztrák seregeket az országból.

Az olmützi alkotmányra válaszul április 14.-én a magyar országgyűlés Kossuth Lajos javaslatára kimondta a Habsburg-ház trónfosztását. A függetlenség kimondásától Kossuth az ország elismerését és külső támogatást remélt. Ez azonban nem javított az ország külpolitikai szempontján. Az ország államformájáról nem döntöttek, Kossuth Lajost kormányzóvá választották, és Szemere Bertalan vezetésével új alkotmányos kormányt alakítottak.

A politikai és a katonai vezetés Buda várának felszabadítását tűzte ki célul. Buda viaszfoglalásával az ország jelentős része magyar ellenőrzés alá került, s a lakosság a győzelem mámorában úszott. A nemzetközi erőviszonyok azonban nem kedveztek. A vereséget szenvedett Ferenc József segítséget kért I. Miklós cártól (május 1.) aki bejelentette hadai megindítását (május 9.). A honvédsereg reménytelen helyzetbe került.

A vereség

1849 tavaszán a magyarság és a nemzetiségek között érlelődött a megegyezés. A nemzetiségek csalódtak a birodalmi alkotmányban, és a párizsi lengyel emigráció is a megbékélésre ösztökélte őket. Béketárgyalások kezdődtek a szerbekkel és a románokkal. A magyar kormány nyelvhasználat kérdésében számos engedményt tett, de a területi autonómia megadásától elzárkózott. Így a tárgyalások a szerbekkel nem vezettek eredményre. A románokkal július 14.-énm megszületett a megbékélési tervezet. Ennek figyelembevételével alkotta meg a nemzetgyűlés a nemzetiségi határozatot (július 28.). a határozat széles körű nyelvhasználatot tett lehetővé a közigazgatásban és az oktatásban. Ugyanakkor elismerte a magyar államnyelvet, s nem biztosította a területi autonómiát. Erdélyben Bem győzelmei és politikája teremtette meg a feltételeket a tárgyalásokhoz. A román felkelők a tárgyalások idejére fegyverszünetet kértek. Kossuth azonban nem volt hajlandó a támadásban lévő erőket leállítani. Hatvani Imre csapatai bevonultak Abrudbányára. A román felkelők lemészárolták a város lakosságát. A véres harcban ismét ártatlanok ezrei pusztultak el. A havasokban lelte halálát a márciusi ifjak egykori vezére, Vasvári Pál.

A magyar hadsereg egyszerre verte ki az országból a birodalmi hadsereget és törte meg a szeparatizmusra törő nemzetiségek lázadásait. A további sikerhez a nagyhatalmak semlegességére lett volna szükség, azonban ez nem adatott meg. Görgey az egyetlen megoldást az erők koncentrálásában látta. Görgey az összpontosítás bázisául Komárom térséget ajánlotta. Minden érv emellett szólt: bevehetetlen erődrendszer, a császári erők közelsége, a vidék magyar lakosságának támogatása. Kossuth elfogadta a tábornok előterjesztését, ám Görgey ellenlábasai, Perczel és Dembinszky javaslata mellé állt, akik az erők egyesítését Szegedtől délre tervezték. Az elképzelés minden szempontból hibás volt: lehetőséget adott az osztrák és orosz erők egyesülésére, nem volt a közelben erős központ (Temesvár osztrák kézben volt), s a terület lakóinak jelentős része ellenséges érzelmű nemzetiségi volt. Dembinszkyék javaslatának egyetlen előnye volt, a török határ közelsége, mely az emigráció lehetőségét biztosította.

Görgey elfogadta a haditerv megváltoztatását, de kísérlete az osztrák erők legyőzésére sikertelen volt. Vácnál már az orosz erőkön keresztül kellett volna utat törnie magának. Nagy kerülővel, nyomában az orosz sereggel, több csatát vívott, mire Arad térségébe ért. (augusztus 9.). Kossuth a Délvidéken összpontosuló erők vezérévé Dembinszkyt nevezte ki. Kossuth Görgeyhez hasonlóan Arad várához rendelte a térségben állomásozó erőket. Dembinszky azonban délnek, Temesvár felé fordult, ahol teljes vereséget szenvedett Haynautól. A Temesvár felé vonuló Dembinszky nem akart csatát vállalni, a hadtápot már tovább is küldték. Ekkor azonban megérkezett Erdélyből Bem, aki kemény harcokban (Segesvár, július 31.) teljesen elvesztette seregét. Átvéve az irányítást azonnal csatát vállalt, hogy áttörhessen Arad felé. Bem vereséget szenvedett. A csapatok jelentős része felbomlott, sokan fogságba estek, mások szétszéledtek, sokakat a környék román parasztjai vertek agyon. A vereség hírére Kossuth lemondott. A hatalmat Görgeyre ruházta, aki Világosnál augusztus 13.-án az oroszok előtt feltétel nélkül letette a fegyvert.

Perczel, Bem, Kossuth és még néhány száz ember török földre menekült. A többi harcoló alakulat megadta magát, bízva a cár büntetlenséget biztosító ígéretében. Az osztrák kormányzat azonban a bosszút választotta.

Görgey abban a reményben tette le a fegyvert az oroszok előtt, hogy a cár kegyelmet kér a kapituláló magyaroknak. Ebben nem is csalódott, azonban az osztrák kormányzat a megtorlás mellett döntött, és szabad kezet adott a kegyetlenségéről hírhedt Haynaunak. Az oroszok kiadták foglyaikat a császáriaknak, akik október 6.-án Aradon, Görgey kivételével, kivégezték a volt császári honvéd főtiszteket, Pesten, pedig Batthyány Lajos miniszterelnököt. A katonai bíróságok ítélete nyomás 120 embert ítéltek halálra, ezrek kerültek börtönbe. A volt honvédek tízezreit sorozták be „kegyelemből” a császári hadseregbe. Miután Haynau a „piszkos munkát elvégezte”, a bécsi kormányzat hirtelen ráébredt túlkapásainak súlyára, és menesztette a „hiénát”.

A tizenhárom aradi vértanú:

Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Láhner György, Poltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

 

 

 

 

 

FORRADALMAK UTÁN

(1849-1870)

Hatalmi átrendeződés

1848 forradalmai elbuktak, de átalakították Európát. Az orosz határig felszámolták a jobbágyságot, a gazdaságot bénító akadályok jelentős része elhárult. Az ipari forradalom az egész kontinensen gyorsan tért hódított. Nőtt a munkahelyek száma, javult a középréteg és a tömeg életszínvonala. Az államférfiak a konfliktusokat később kisebb helyi háborúval és diplomáciai tárgyalásokkal oldották meg. 1848 kudarca után a hideg fejjel gondolkozó reálpolitikusok vették át az irányítást.

1848-ban elnökké választott III. Napóleon a polgári pártok ellentéteit kihasználva államcsínyt hajtott végre. Császárrá nyilvánította magát. A hatalom átvételt népszavazással erősítette meg. III. Napóleonként diktatúrát vezetett be, az országot bonapartista csoporttal irányította. A gazdaság virágzott, a fejlődést az állam támogatta, mert alapvető érdeke volt a jólét növelése, a tömegek helyzetének javítása. A külpolitika fontos belpolitikai szerepet játszott Napóleon császárságában. Napóleon minden konfliktusba beavatkozott, Mexikótól Indokináig. Bukását a gazdaságilag egyre inkább Franciaország fölé kerekedő egységes Németországtól elszenvedett vereség okozta.

Oroszország az 1848-as forradalmak leverése után hatalma csúcsán állt. Az oroszok elérkezettnek látták az időt a tengerszorosok megszerzésére. A keleti kérdés kiéleződése a krími háború kirobbanásához vezetett. A francia- brit- török szövetséges hadak partra szálltak Krímben. Hosszú ostrom után elfoglalták a fekete-tengeri orosz flotta erődbázisát, Szevasztopolt. Szevasztopol elesése után, I. Miklós cár meghalt, az új cár II: Sándor hajlott a megegyezésre. Az 1856-ban megkötött párizsi béke visszaszorította Oroszország európai befolyását. A háborús vereség érzékeny pontján találta a cári vezetést. II. Sándor belátta, ahhoz, hogy Oroszország fenntarthassa nagyhatalmi állását, reformokra van szükség. Ezért felszabadította a jobbágyokat (1861). Óvatos reformjai elegendőnek bizonyultak mind a társadalmi robbanás elkerüléséhez, mind a gazdasági fejlődés megindulásához.

 

Olaszország születése

Az olasz csizma az ókortól több kisebb egységből állt. Itália a széttagoltság következtében a szomszédos nagyhatalmak befolyása alá került. A XVIII. századtól a térség a francia és az osztrák nagyhatalmi érdekek ütközőpontjába került. A napóleoni háborúk idején megerősödött a Szárd Királyság (Piemont), Lombardia és Velence osztrák fennhatóság alá került. Az osztrák hadsereg fölénye beigazolódott. A kezdeményezés a hatalmi politikát figyelembe véve reálpolitikusok kezébe került. Az egykori forradalmárok közül Garibaldi megőrizte aktivitását, az eseményeket azonban a szárd királyság miniszterelnöke Cavour irányította.

Cavour belátta, hogy a megerősített szárd erők sem képesek legyőzni Ausztriát. Nagyhatalmi támogatást keresett, amit III. napóleon Franciaországában talált meg. Cavour kihasználta napóleon mohóságát, Nizzát és Savoyát ígérte a támogatásért cserébe. Miután Piemontiak provokálták az osztrákokat, s Ferenc József lépre menve hadat üzent. Az egyesült seregek leverték az osztrák csapatokat, és bevonultak Milánóba (1859. június 14.-én). Majd a franciák előretörve, a véres solferniói csatában (június 24.) ismét legyőzték az osztrák haderőt. Ferenc József békét kért, Napóleon a nagy áldozatok miatt hajlott a megegyezésre, ezen kívül félt, hogy Cavour nem elégszik meg Észak- Itáliával.

A két császár előkészítette a Zürichben megkötendő békeszerződést, amely Lombardiát Piemontnak adta, de Velencét osztrák kézen hagyta. 1860-ban, Pármában, Modenában, Toscanában felkelések törtek ki, és a felkelők kimondták egyesülésüket Piemonttal. Napóleon meg akarta szerezni Nizzát és Savoyát, ezért kénytelen volt elfogadni a helyzetet. Ausztria nem akart újabb háborút.

Cavour úgy ítélte meg a helyzetet, hogy nyugalomra van szükség. Ennek ellenére Garibaldi két gőzhajóval útra kelt Szicília felé (1860). A vállalkozás vakmerő volt. Marsálánál partra szálló elszántsága csodákat művelt. Palermóban már fellázadt a város polgársága, s Nápoly környékén a királyi csapatok harc nélkül szétszéledtek. Garibaldi győzelmeit látva, Cavour gyorsan cselekedett, a Piemonti seregeket Nápolyba irányította, a terület biztosítása érdekében. Amikor Garibaldi seregei találkoztak Viktor Emánuel seregeivel, Garibaldi félre állt, s Dél-Itália csatlakozott Piemonthoz. 1860-ban Róma és Velence kivételével az olaszok által lakott területek jelentős része már Viktor Emánuel királyságához tartozott. Velence az osztrákok, Róma a franciák kezén volt. A nemzetközi helyzet azonban kedvezett az olaszoknak. A porosz- osztrák háború Velencét (1866), a porosz- francia Rómát adta a kezükre (1870).

 

A német egység létrejötte

1848 forradalmai ugyan elbuktak, de kiiktatták a gazdaság fejlődését megakadályozó feudális jellegű korlátozásokat. A terület rohamosan iparosodott. A német gazdasági növekedés meghaladta az angol, s messze túlszárnyalta a francia ütemet. A gazdasági növekedés határa bővült és egységesült a német területek piaca, s a további fejlődés megkövetelte a politikai egység megteremtését. A gazdaság minden ágazata fejlődött, de kimagasló volt a nehézipar fellendülése. A német ipart nagyfokú koncentráció jellemezte. Hatalmas iparvállalatok, részvénytársaságok jöttek létre, melyek rövidesen a világ élvonalába kerültek. Jelentősen elősegítette a gazdasági növekedést a Poroszország kezdeményezésére létrehozott, Zollverein (Vámszövetség), mely több német állam belépésével 1834-től kapott jelentősebb szerepet. Ausztria birodalmi lekötöttsége miatt nem léphetett be ebbe a szövetségbe. Poroszország gazdaságilag megszerezte a vezető helyet. A XVIII. század óta a Németországon belüli vezető szerepért két hatalom, Ausztria és Poroszország vetélkedett. 1848-tól Poroszország tudta növelni tekintélyét.

Ausztria 1848-ban csaknem szétesett, mely befolyásolta külpolitikáját. A Habsburgok hiába törekedtek az egységes birodalom megteremtésére, birodalmukban egy nemzetiség sem képviselt olyan súlyt, hogy a modern nemzeti elvnek megfelelően nemzeti dinasztiaként lépjenek fel. Ezt a szerepet egyre inkább a porosz, Hohenzollernek töltötték be.

Ausztria itáliai vereségét követően (1859) remény ébredt a német hazafiakban. Növekedett a kis német, az Ausztria kizárásával megvalósítandó egység híveinek száma, míg a nagy német (Ausztriával együttes) terve háttérbe szorult. A nemzeti egység érdekében azonban háttérbe szorították a politikai nézetkülönbségeket. Helyzetüket megkönnyítette a trónra lépő I. Vilmos liberális reformjai (1858). Az 1862-től a porosz kormányt vezető Otto von Bismarckkal szemben a liberálisok ugyan ellenzékbe vonultak, de nem akadályozták politikáját, pedig többször megsértette a liberális felfogást. Bismarck a parlament megkerülésével keresztülvitte a hadsereg reformját. Modern fegyverekkel felszerelt, az általános hadkötelezettség alapján felállított hadsereget hozott létre. Poroszország katonai ereje a többszörösére nőtt. Bismarck első nemzetközi sikerét a Schleswig- Holstein körül kirobbanó háború során érte el (1864). A széttagolt Németországtól egykor Dánia szerezte meg a tartományt. Dánia a területet be akarta kebelezni, de Poroszország fellépett ellene. Vetélkedésük következtében Ausztria is belépett a háborúba. A két nagyhatalom győzelmet aratott, Schleswig porosz, Holstein osztrák igazgatás alá került. Az északi tartomány folyamatos konfliktusforrást jelentett, s végül a két német hatalom háborújához vezetett.

Bismarcknak nem kellett tartania Nagy- Britanniától, mivel az angolok az európai egyensúly érdekében fontosnak tartotta volna egy erős német államot. Oroszország a krími háború miatt eltávolodott Ausztriától, ugyanakkor Bismarck az 1863-as lengyel felkelés során tanúsított oroszbarát politikájával megnyerte a cár támogatását.

A két nagyhatalom között 1866-ban háborúra került sor. A porosz csapatok döntő győzelmet arattak Königgrätznél. A felek tárgyalóasztalhoz ültek. Bismarck nem kötelezte Ausztriát a prágai békében megalázó feltételek aláírására, csak a porosz vezetésű német egység elismerésére kényszeríttette. A porosz- francia háború után Poroszországhoz csatolták az észak- német államokat. Bismarck Velence átadásával megoldotta Ausztria számára az olasz problémát. Támogatta az osztrák- magyarkiegyezés megkötését is. A megerősödött Poroszországban a férfiakra vonatkozó általános választójog alapján összehívott parlament (Reichstag) működött, de a kormány túlsúlyban volt a képviselőtestülettel szemben.

A porosz-francia háborúban a porosz győzelem mozgósította a franciákat. A franciák minden megtettek a német egység megakadályozása érdekében, de Bismarck a diplomácia mestere volt, s kiprovokálta a francia hadüzenetet. A bismarcki külpolitika elérte Ausztria, Oroszország és Anglia semlegességét, s Moltke hadserege vereséget mért a franciákra. A versailles-i palotában a német fejedelmek I. Vilmost német császárnak kiáltották ki (1871. január 18.), ezzel megszületett az egységes Németország. Versailles-be megkötötték a német-francia békét, melyben Franciaországot hadisarcra kötelezték, s Németországhoz csatolták a franciák által megszerzett két német tartományt: Elzászt és Lotaringiát.

III. Napóleon Angliába emigrált, Franciaország folytatta a háborút. Bordeaux-ban összeült a harmadik köztársaság képviselőtestülete, s a köztársaság elnökéül Adolphe Thiers-t választották. Ő írta alá a megalázó békét a németekkel. Párizs lakossága azonban másképpen döntött, lázadás tört ki. Új városi tanácsot, kommünt választottak (1871. március 15.). A felkelés élére kispolgári szocialisták kerültek. Ők az állam szerepének növelésére törekedtek, és az üzemek államilag való ellenőrzését kívánták elérni. A Thiers-kormány rövidesen véres harcokban elfoglalta Párizst.

 

 

Polgárháború az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok, folytatta az előretörést nyugati irányba. Nagy- Britanniától, Mexikótól vásárlással, politikai nyomással, s ha kellett, fegyverrel csikarták ki a területfoglalásokat a Sziklás- hegységben és a Csendes-óceán partvidékén. A hatalmas földterület vonzotta az európai bevándorlókat. Gyors ütemben vasút épült, hogy a telepeseket a vadnyugat felé szállítsa. A növekvő népesség, az épülő vasútvonalak bővítették a piacot. A keleti partvidéken virágzó ipari városok nőttek ki a földből. Az ipari forradalom vívmányai elősegítették a mezőgazdaság fejlődését. A búza termelése emelkedett, s a kivitel a vasútvonalak kiépülésével tovább nőtt. Az ültetvényes gazdálkodást folytató déli területek gyapotot, dohányt és rizst termesztettek. A termeléssel párhuzamosan a rabszolgák száma is gyorsan nőtt.

Az ipari vállalkozásban és a farmergazdálkodásban érdekelt Észak, valamint az ültetvényes, rabszolgatartó Dél között egyre élesebb ellentétek alakultak ki. Az amerikai iparvállalatok érdekében az állt, hogy vámokkal védjék a belső piacot. Ez sértette a déliek érdekeit. A másik jelentős ütközőpont a nyugaton megszerzett földek jelentették. A kérdés egy-egy új állam felvételekor merült fel: ha engedélyezik a rabszolgatartást, akkor ültetvények jönnek létre, ha nem, akkor farmok. Az ellentétek megoldását Missouri felvételekor kompromisszummal odázták el.

A rabszolgaság intézményét a lakosság jelentős része ellenezte.

A nyugati földek birtokba vétele együtt járt az indián őslakosok elüldözésével. Az indiánok életformája, szokásai oly mértékben eltértek a betelepülőkétől, hogy csak az ellenállást választhatták. A harcok során rendre legyőzték, majd rezervátumokba kényszerítették őket, ahol a mostoha körülmények végeztek velük. Az indiánok létszáma tragikus gyorsasággal csökkent.

Az 1860-as választásokon a Republikánus Párt jelöltje, Abraham Lincoln került az elnöki székbe. 11 déli állam kilépett az Unióból, s megalakította független államát, a Konföderált Amerikai Államot. Lincoln nem fogadta el a kiválást, mire a déliek hadat üzentek. Az erőviszonyok kiegyenlítetlen voltak. Észak 22 millió lakójával szemben 9 millió lelket számláló Dél állt. Északon volt a hadianyag, a délieknek ezzel szemben zseniális hadvezérük és jól képzett tisztikaruk volt. Ez ellensúlyozta Észak nyomasztó fölényét. A háború első felében a déliek kezében volt a kezdeményezés. Az elhúzódó, egyre nagyobb emberáldozatokkal járó küzdelemben azonban lassan az északiak fölénye érvényesült. S az északiak tehetséges tábornoka, Ulysses Grant végül megadásra kényszeríttette Robert Lee hadseregét. A polgárháború kezdetén még senki nem sejthette, hogy hosszú és véres küzdelem előtt állnak. Az amerikai háború volt az első, ahol ismétlőfegyverekkel harcoltak az ellenfelek. A megnövelt tűzerő az áldozatok számát is sokszorozta. A háború első két évében Lee sorra aratta győzelmeit keleten. Ám az északiak óriási embertartalékaik révén újabb seregeket állítottak fel. A Mississippi völgyében Grant vezetésével az északiak törtek lőre. Az 1863-as év sorsdöntőnek bizonyult. Az északiak kitartását látva, az európai hatalmak nem ismerték el a Konföderációt, amely így nem jutott hozzá a nélkülözhetetlen fegyverekhez és gyógyszerekhez. Lee hadseregét Gettysburgnál megállították az uniós seregek, és visszavonulásra kényszerítették. A harcok tovább folytak, de a déliek másűr csak védekeztek. Kilátástalanságában Lee, Grant előtt letette a fegyvert. A háború áldozatokkal járt, és északon nem mindenki lelkesedett a küzdelemért. Lincoln a népek megnyerésért adta ki a telepítési törvényt (1862). Ez jelképes összegért minden amerikai állampolgárnak lehetővé tette egy legfeljebb113 holdas parcella kihasítását a szabad földekből. Ugyancsak elnöki rendelettel felszabadította a konföderáció rabszolgáit (1863).

POLGÁRHÁBORÚ 1861-1865

A harcok elültével komoly problémák jelentkeztek. A felszabadítást kiterjesztették minden fektére, ami óriási lépés volt. Ám ezzel gazdasági helyzetük nem javult. A szavazati jog megadását a déliek szabotálni akarták, de végrehajtására rákényszeríttették őket. A déli államok néhány évvel a polgárháború után az Unió teljes jogú tagjai lettek. A szélsőséges déliek létrehozták a Ku-Klux-Klant, a feketék és támogatói ellen.

 

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!