Föoldal
Magyarországi kronika irodalom Nyomtatás E-mail
Írta: Banyesz   
2006. August 09.
Leirás

A kora magyar középkorban a szellemi kultúra egyházi jellegű. A törzsi társadalom műfajai (hősmondák) a szóbeliségben éltek tovább. Az írásos műveltség hordozója a papság lett. Az írásművek latinul képződtek, a római egyház szertartásainak, szent könyveinek is ez volt a nyelve. Az irodalom központjai az első századokban a püspökségek és a kolostorok, illetőleg a királyi udvar. Az egyházi-vallásos művek, műfajok (imakönyvek, legendák) mellett a világi irodalom is megjelenik.

Az első mű, amely a magyarok történetét írásba foglalta, az ún. Őskrónika lehetett, amit a XI. század végén kezdhettek el írni. Ez a munka elveszett, tartalmára későbbi krónikák szövegéből következtetünk; benne feltehetően az írói hősmondákra, énekekre támaszkodtak. Valószínű, hogy a magyarok eredetéről, Álmosról és a fehér lóról, Botondról, Lehelről, Bulcsúról szóló mondáink benne voltak. Mind az Őskrónika, mind az ezután írt krónikák természetesen latin nyelvűek. A krónikák és a geszták a lovagi életszemléletet fejezik ki regényes történetek keretében. A geszták szerzői nagy műveltségű papok, akik többnyire külföldi egyetemeken tanultak.

A XII. század végéről való első magyar nyelvű szövegemlékünk a Halotti beszéd és könyörgés. (A Pray-kódexben található) 1200 táján keletkezett Anonymus krónikája, ami a honfoglalást és a megtelepedést írja le. Anonymus III. Béla királynak volt a jegyzője.

Időrendben a második fennmaradt történeti mű: Kézai Simon (IV. Kun László papja) gesztája.

A XIV. és XV. század legnagyobb eredménye az írásbeliség terjedése. A XIV. században keletkezett a Képes Krónika, amely a legtöbbet őrzött meg a hősmondák anyagából. Ismeretlen szerzője az írást 1358 körül kezdhette. (A mű szerzőjének Kálti Márkot gondolták) A Krónikát 150 színes iniciálé és miniatúra díszíti. További geszták: Ákosnembeli Ákos Képes Krónikája, Anjou legendárium.

Utolsó frissítés ( 2006. October 22. )
 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!