Föoldal
Elhunyt Domokos Géza, az RMDSZ első elnöke Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. June 27.
Hetvenkilenc éves korában Marosvásárhelyen váratlanul elhunyt Domokos Géza, a közismert író, szerkesztő és politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik alapítója, a szövetség első elnöke. Mint a híradások emlékeztetnek, a szerdán este váratlan rosszullét után elhunyt Domokos Géza 1928. május 18-án született Brassóban. 1969 és 1990 között a Kriterion Könyvkiadó alapító-igazgatója volt, irányítása alatt a kiadó a magyar szépirodalom és tudományos élet tekintélyes műhelyévé vált. Domokos Géza 1989 decemberében az RMDSZ egyik alapítója, illetve a szövetség első elnöke, 1992-ig parlamenti képviselője volt. Ezután nyugdíjba vonult, hátralevő éveit Sepsiszentgyörgyön, Papolcon töltötte.

Az RMDSZ országos vezetősége az MTI-hez eljuttatott közleményében megállapítja: Domokos Géza halálával felbecsülhetetlen veszteség érte a romániai magyarságot, korunk egyik kiemelkedő erdélyi magyar személyiségét veszítette el.

Közösségépítő munkásságát 1997-ben Kisebbségért Díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia Hazám-díjával ismerték el - emlékeztet a közlemény.

A szövetség vezetői utalnak arra is, hogy Domokos Gézának íróként, szerkesztőként kivételes szerepe volt a huszadik század második felének erdélyi magyar irodalmában: 1961-től az Irodalmi Könyvkiadó főszerkesztőjeként, majd 1969-től 1990-ig a Kriterion Könyvkiadó alapító igazgatójaként a kommunista rendszer legsötétebb éveiben is eredményesen küzdött a magyar kultúra fennmaradásáért.

Irányítása alatt több mint háromezer kötetet, köztük a magyar irodalom, a magyar tudományos élet legjelesebb alkotóinak munkáit sikerült megjelentetni, az általa vezetett intézményekben jelentős szellemi műhelyet alakított ki nemcsak a romániai magyarság, hanem a többi romániai kisebbség alkotói számára is - olvasható a közleményben.

A diktatúra bukása utáni politikai pályáját is az elkötelezett közszolgálat határozta meg. A romániai magyar érdekképviselet elöljárójaként is mindvégig mély felelősségérzetről, hűségről és áldozatról tett bizonyságot - áll az országos vezetőség nekrológjában, amely felidézi: Domokos Géza 1989 végén, előzmények nélküli történelmi küldetést vállalva látott neki munkatársaival együtt a külön-külön megalakult megyei szervezetek egységes érdekvédelmi szövetségbe való tömörítésének, és az így megszülető Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapítója és első elnöke lett. Meghatározó szerepet játszott a szervezet országos intézményeinek felépítésében, a román politikai pártokkal folytatott párbeszéd elindításában, az RMDSZ külföldi megismertetésében, a romániai magyar közösség parlamenti politikájának kialakításában.

Jelentős része volt abban, hogy az erőszakos asszimiláció évtizedei után a magyar közösség az etnikai türelmetlenség, a gyűlölet helyett a párbeszéd és az együttműködés útját, az erőszak helyett a demokratikus politikai eszközöket választotta. Töretlenül kitartott politikai hitvallása mellett egy rendkívül nehéz időszakban, 1990 és 1993 között, amikor az RMDSZ elnökeként mindent megtett a magyarellenes erőszak megfékezéséért, és nem hagyta, hogy letérítsék a magyar közösséget a politikai jogérvényesítés útjáról - írják az RMDSZ vezetői.

Emlékeztetnek: bár a volt politikus és irodalmár 1993-tól kezdve a közélettől visszavonultan élt, emberi, vezetői magatartása, kiegyensúlyozottsága mindvégig példa volt sok romániai magyar számára. Publicisztikájával, önéletrajzi munkáival a romániai magyar közösség sorsának, dilemmáinak éles, pontos, mélyreható elemzését végezte el.

Domokos Gézát az RMDSZ saját halottjának tekinti.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!