Föoldal
A kolozsvári egyetemi botrányt már Strasbourgban is ismerik Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. June 29.
Az Európa Tanács várhatóan foglalkozik majd az európai kisebbségvédelem kérdéskörével, s ezen belül a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem kérdésével - derült ki tegnap Strasbourgban. A Magyar Hírlap tudósítása. Az ügy előzménye, hogy levélben panaszolta fel Franco Frattininek, az Európai Bizottság alelnökének az önálló romániai állami magyar egyetem hiányát a Babes-Bolyai Egyetemről a magyar nyelvű feliratok miatt elbocsátott tanár, Hantz Péter. Mint fogalmaz, a romániai magyar közösségnek sincs még saját állami egyeteme, bár már 1995-ben ötszázezer aláírást gyűjtöttek elindítása érdekében, 1998-ban pedig az RMDSZ képviselői két törvénytervezetet is a parlament elé terjesztettek.

Kudarcot vallottak a magyar karok létrehozására tett kísérletek is. A magyar állam éppen a sorozatos elutasítások miatt volt kénytelen létrehozni az erdélyi városokban működő, magyar tannyelvű Sapientia Egyetemet, amely román állampolgárokat képez, de működését a román állam anyagilag nem támogatja. "Ennek ismeretében akár cinikusnak is tekinthető román politikusok gyakori hivatkozása, hogy a román állam bőkezűen finanszírozza a kisebbségi felsőoktatást" - írja Hantz.

Mindezért arra kéri a bizottság alelnökét, vesse latba befolyását a romániai magyarságtól elvett Bolyai Egyetem újraindításáért.

"A romániai hivatalos szervek számára az európai fórumok, főleg az Európai Bizottság javaslatai követendő irányvonalat képviselhetnek. Az európai jogrend érvényesülése elengedhetetlen. Félő, hogy ha az európai fórumok érzéketlenek maradnak jogos követeléseink iránt, a helyzet egyre inkább elmérgesedik. Bízunk benne, hogy az Európai Bizottság hozzá fogja segíteni az erdélyi magyarságot ahhoz, hogy mihamarabb olyan jogokkal rendelkezzen, amilyeneket az olasz állam biztosít saját kisebbségei számára" - zárja levelét Hantz Péter.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!