Föoldal
Az oktatási-nevelési támogatás romániai folyósításáról Nyomtatás E-mail
Írta: Banyesz   
2007. June 30.
Nőtt az oktatási támogatást igénylők száma
A HTMH elnöke az óvodásokra is kiterjesztené a juttatást


Az igénylők számának növekedése esetében is ki tudják fizetni a pályázatokat - hangzott el Komlós Attila és Kelemen Hunor sajtótájékoztatóján.

A 2004-2005-ös oktatási-nevelési támogatást igénylők száma 10,5 %-kal nőtt Erdélyben a korábbi kiíráshoz képest. A következő évi pályázat esetében is hasonló arányú növekedésre számítanak - közölte kedden Kolozsváron Kelemen Hunor, az Iskola Alapítvány elnöke.

Az oktatási-nevelési támogatás erdélyi lebonyolításáért felelős alapítvány elnöke a 2004-2005-ös pályázatot értékelte tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján, amit Komlós Attilával, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnökével közösen tartott. A 2005-2006-os évre szóló támogatásért február 15-e és április 30-a között pályázhatnak a tanulók.

A 2004-2005-ös évben összesen 131.148-an kérvényezték a támogatást, amit az igénylők 98,5 %-ának folyósítottak is. A magyar állam így összesen 11 millió 581 ezer eurót juttatott a magyar nyelven tanuló erdélyi magyar gyermekeknek. A tankönyv- és taneszköz-vásárlásra szóló támogatásért 5.709-en nyújtottak be pályázatot.

Az igénylők legtöbben a székelyföldi Hargita, Maros és Kovászna megyében járnak iskolába, legkevesebben pedig - ami Kelemen Hunor szerint meglepetésnek számít - Ilfov és Călăraşi megyében. Az itteni pályázók vélhetően csak lakhelyük szerint tartoznak e két megyéhez, de tanulmányaikat magyarul Bukarestben vagy Erdélyben folytatják. Tavalyhoz képest több mint 10 %-kal nőtt az igénylők száma Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Máramaros, Kovászna, Bihar, Brassó és Bákó megyében.

A Szabadság kérdésére Kelemen Hunor elmondta: ez a növekedés a szórványvidéken, de a magyarság által jelentős számban lakott megyékben is érzékelhető. Emlékeztetett: a csángók által lakott Bákó megyében tapasztalt növekedés azért fontos, mert itt kezdetben a szülők ódzkodtak igényléssel fordulni az Iskola Alapítványhoz, mivel voltak olyan helyi papok, akik az ördög pénzének nevezték a támogatást.

Családonként átlagosan 1,37 gyermek kérelmét fogadták el, a pályázók 68 %-a egy gyermekre, 28 %-a kettőre és mindössze 3 %-a kérte három gyermekre a támogatást. Kelemen Hunor emlékeztetett rá, hogy a gyermekotthonokban élők is részesülhetnek a 20 ezer forintnak megfelelő összegben, ha eleget tesznek a törvény által megszabott feltételeknek. Hozzátette: a jogosultak 56 %-a rendelkezik Magyar igazolvánnyal.

Komlós Attila megköszönte az Iskola Alapítványnak, hogy lebonyolította és kiértékelte a pályázatot, amely nagyon fontos a magyar nemzet szempontjából. Garantálta, hogy a magyar állam a jövőben is kifizeti ezt a támogatást, még akkor is, ha az igénylők száma növekedik. Elmondta, hogy ez a pályázati rendszer "felülről nyitott", ami azt jelenti, hogy az igénylők számának növekedése esetében is ki tudják fizetni a pályázatokat. A Szabadság kérdésére válaszolva kifejtette: a Kárpát-medencében járva az a személyes tapasztalata, hogy főleg szórványvidékeken a magyar gyermekek jelentős száma az óvodában részesül utoljára magyar nyelvű tanításban. Ezért pártolja, hogy a határon túli magyar oktatás támogatásának fejlesztéseként terjesszék ki ezt a finanszírozást az óvodás korúakra is. Erről azonban csakis a következő magyar törvényhozás dönthet, hiszen ehhez törvénymódosítás szükséges - tette hozzá.
Belépés
Regisztráció
Felh.név
Jelszó
MTI HORIZONT
MTI MAGAZIN
MTI MEMÓRIA
MTI ECO
MTI ARÉNA
MTI FOTÓ
MTI DIREKT






 







 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!