Föoldal
Egy órás késéssel kezdődött meg a Kádár-rendszer lebontása Nyomtatás E-mail
Írta: Banyesz   
2007. July 01.
Nem lassítunk, nem állunk meg, megyünk tovább - szögezte le Gyurcsány Ferenc, miután délben Kóka Jánossal aláírták a koalíciós szerződés mellékletét, amely a következő egy-két évre meghatározza a kormányzás további menetét és a meghozandó reformintézkedések kereteit is rögzíti. Nem lassítunk, nem állunk meg, megyünk tovább - szögezte le Gyurcsány Ferenc az aláírás utáni sajtótájékoztatón. Szerinte a megállapodással nyer az ország és a koalíció egyaránt, mert világos programot ad a következő egy-két év kormányzásához.

Az aláírás az előre bejelentett időponthoz képest majdnem egy órát csúszott, amit a miniszterelnök azzal magyarázott, hogy a 26 oldalas dokumentumot az utolsó percekig finomították.

Érdemi, politikai természetű, koncepcionális vita már nem volt - jegyezte meg.
Tájékoztatása szerint a teljes szöveg felkerül az internetre: a kormányzati portálokra és a két koalíciós párt weboldalára is.

A megállapodás keretjellegű, a részletes törvényjavaslatokat szeptember közepéig nyújtják be az Országgyűlésnek. A 26 oldalas szerződést egyébként a két frakció vezetői is ellátták kézjegyükkel.

A keretjelleg jegyében az egészségügyben is csak a modellt fogadták el, annak lényeges pontjait rögzítették: marad egy egységes társadalombiztosítás, de a szolgáltatás szervezésére versengő pénztárak alakulnak kisebbségi részben magántőkével - mondta a miniszterelnök.

Nem lesz érdemi adócsökkentés

Kóka János szerint a cél az, hogy javuljon az ellátás minősége, és kiirtsák a hálapénzt. Ehhez verseny kell - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke. A tb átalakítását Kóka kompromisszumos megoldásnak nevezte, amelyben megmarad a nemzeti kockázatkezelés, és megjelenhet a magántőke is a biztosításban.

A kormányfő "nagyon határozott, világos és patrióta gazdaságfejlesztésnek" nevezte azt a programot, amely szerinte a kis- és közepes vállalkozások fejlettségbeli távolságát csökkenti a multinacionális cégektől. A nyugdíjrendszerről Gyurcsány elmondta: igazságossá és fenntarthatóvá fog válni az átalakítások nyomán. 2030-ban vagy 2050-ben jöhet olyan kihívás az ellátások biztonságában, amire most kell válaszolni - hangsúlyozta a kormányfő.
Őszre kész törvényt ígérnek a biztosítás modelljéről (Fotó: MTI)


Kérdésre válaszolva az őszi parlamenti ülésszak kezdetét nevezte meg az egészségbiztosítási modellről szóló törvény benyújtási időpontjának, amelynek az egészségügyi és a pénzügyminiszter a felelőse. Ez - mutatott rá - a koalíciós megállapodásban is benne van, és a törvény elkészítése egész nyáron zajlik majd.

Kóka János is a gazdasági növekedési csomagot említette első helyen a megállapodást értékelve. Világossá tette, hogy érdemi adócsökkentés nem lesz, de jelentősen egyszerűsítik a vállalkozások adózással kapcsolatos adminisztrációját. A csomagnak ezt a részét a gazdasági partnerekkel, érdekképviseletekkel egyetértésben szeretnék elfogadni - jelentette ki Kóka János.

A politikus az egészségügy kapcsán azt mondta: a minőség javítását és a hálapénz megszüntetését szeretnék elérni, ez pedig másként nem megy, minthogy verseny induljon el a betegek érdekében. Egy olyan kompromisszum született a pártok között - folytatta - , amely a nemzeti kockázatközösséget, a társadalmi szolidaritást és az egészségbiztosítási pénztárak között folyó versenyt, valamint a magántőke megjelenését lehetővé teszi.

Az MSZP partner a múltfeltárásra?

Mit elmondta, az SZDSZ egyik legfontosabb célja az volt, a koalíciós partnerek értsenek egyet abban, hogy fel kell számolni "a késő kádárizmus ma már viselhetetlen maradványait". Hozzátette: cél volt az is, hogy egy olyan, felelősökkel és határidőkkel ellátott szerződést írjanak alá, amely a koalíciós megállapodás mellékletét képezi.

Kóka János az ügynökkérdést is kiemelte, mondván, szűnjön meg az az állapot, amelyben a sajtóból értesülnek arról, valakivel szemben ügynökvádat fogalmaztak meg. Most partnert találtak az MSZP-ben abban, hogy az iratátadás és a kutathatóság tekintetében olyan helyzetet teremtsenek, amellyel le lehet zárni az ügynökügyeket - mondta az SZDSZ elnöke.

"A kormány a klinikai halál állapotában van, ezt próbálják újraéleszteni a vasárnap megkötött koalíciós megállapodással" - reagált a történtekre Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szerint az elhatározott átalakításokra nem kapott felhatalmazást a választóktól a kormánytöbbség. A megállapodás három hónapos koalíciós válságot zárt le, de Navracsics szerint ezzel nincs vége az MSZP és az SZDSZ közti kríziseknek, a nyáron lesz még komoly vitájuk.

Mikola István volt egészségügyi miniszter szomorúnak tartja az egészségügy átalakítását, amivel szerinte egyoldalúan felmondják a 117 éve fennálló konszenzust, a szolidaritáson alapuló ellátást. Ha kormányra kerülnek, a Fidesz ismét köztulajdonba veszi a társadalombiztosítást - ismételte meg a napokban már elmondottakat Mikola.


 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!