Föoldal
Tőkés László bízik a sikerében Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 03.
Hajlandó tárgyalni Tőkés László református püspök, független európai parlamentiképviselő-jelölt a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel az ősszel sorra kerülő európai parlamenti választásokról. A Magyar Hírlap tudósítása. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) kívüli civilszervezetek által rendezett erdélyi közéleti fórum utáni sajtótájékoztatón Tőkés László református püspök hangsúlyozta: nyitott a tárgyalásra, de egyelőre csak a médián keresztül érkező, közvetett üzengetések alapján értesült arról, hogy az RMDSZ tárgyalna vele az őszi európai parlamenti választásokról. Hozzátette: az üzengetésekhez nem lehet komolyan viszonyulni, "az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja".

Az egyházi vezető azonban szombaton Marosvásárhelyen azt is elmondta, hogy ez ügyben semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a romániai magyar érdekvédelmi szervezet részéről.
Tőkés hangsúlyozta: az őt támogató civilszervezetek hivatottak dönteni arról, hogy függetlenként indul a megméretésen, vagy közös listán. Emlékeztetve arra, hogy őt függetlenként támogatták a választáson való induláshoz szükséges csaknem 140 ezer aláírással, rámutatott: nagyon szűk a politikai mozgástere.
Tőkés László bízik saját sikerében, és "koncepciózus riogatásnak" nevezte azokat a vélekedéseket, miszerint sem az RMDSZ, sem ő nem jut be az Európai Parlamentbe. A püspök emlékeztetett: támogatóinak elszántságát híven tükrözi az is, hogy testvére, Tőkés András, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) alelnöke korábban azt mondta, hogy nem szavaz az öccsére, ha RMDSZ-listán indul a választáson.

Szász Jenő, az MPSZ elnöke ezzel szemben nem tartja szükségesnek a párbeszédet. Szerinte a püspöknek minden esélye megvan arra, hogy független jelöltként bekerüljön az európai törvényhozásba, mivel az RMDSZ-hez képest nem a voksok legkevesebb öt, hanem mindössze 2,8 százalékát kell összegyűjtenie. Szász szerint így nem a romániai magyarság európai parlamenti képviselete forog kockán, hanem az RMDSZ-é. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke elmondta: a szombati marosvásárhelyi fórumon nem állt szándékukban elfogadni semmilyen határozatot Tőkés jelöltségét illetően, mert a rendezvényen bárki részt vehetett, a kérdésben viszont csak a Tőkést támogató civilszervezetek dönthetnek.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!