Föoldal
Demeter: a Papp-jelentés a Fideszt igazolja Nyomtatás E-mail
Írta: Banyesz   
2007. July 07.
A Papp-bizottság jelentése igazolja a Fidesz korábbi állításait, miszerint a rendőrség október 23-án szakszerűtlen intézkedéseket hozott az alkotmányos jogaikat gyakorolni kívánó békés megemlékezők kárára, és rátolta a randalírozókat a Fidesz-gyűlésére - mondta Demeter Ervin, az ellenzéki párt képviselője. Közölte: a jelentés megállapítja, hogy a rendőrség rátolta a randalírozókat a Fidesz Astoriánál tartott gyűlésére, ahol nem tudták garantálni a gyülekezési jog zavartalan biztosítását.

A politikus hangsúlyozta: fontosnak és hasznosnak tartják a jelentést, amelytől azt remélik, hogy elhárítja az akadályokat az áldozatok jogi, anyagi és a lelki kárpótlása elől.

Szerinte a jelentés egyértelműen megállapítja a vezetői felelősöket, a beosztottak felelősségét viszont a rendőrségi vezetők dolga tisztázni.

Demeter Ervin a miniszterelnök felelősségéről szólva kiemelte: Gyurcsány Ferenc tavaly október 22-én találkozott a rendőri vezetőkkel, így csak a miniszterelnöki elvárásoknak való megfelelés lehet a magyarázat a szakszerűtlenségekre.

Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Gyurcsény Ferenc nyilvánosan megdicsérte a rendőrséget október 23. után.

A fideszes politikus úgy vélte: szintén a miniszterelnök felelőssége és hibás döntése volt, hogy hivatalában tartotta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, akivel kapcsolatban a jelentés azt a súlyos állítást fogalmazza meg, hogy a BRFK vezetője az október 24-én tartott sajtótájékoztatóján hiteltelenné tette a rendőrség tevékenységét.

Demeter Ervin kitért arra is, hogy a jelentés szerint a főkapitányi intézkedés kiadása nem történt meg, így a helyszíni parancsnokok sem tudtak biztosítási tervet készíteni, valamint a BRFK által készített biztosítási terv nem felelt meg szakmai követelményeknek, az eseménynaplóban pedig nem nyomon követhetőek a rendőrség intézkedései.

Kiemelte: a jelentés megállapítja azt is, hogy a gumilövedékek és a könnygázgránátok használata nem állt arányban a feladatellátás mértékével és veszélyességével.

A Papp Károly rendőr dandártábornok vezette vizsgálóbizottság, amelynek jelentését pénteken tették közzé a rendőrség honlapján, alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte a tavaly október 22-24. rendőrségi fellépést a fővárosban.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!