Föoldal
Kétmilliárd ember látta a Live Earth-koncerteket - még az Antarktiszon is zenéltek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 08.
Minden idők legnagyobb zenei eseményeként tálalták a szervezők a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, az egész világot behálózó Live Earth-koncertsorozatot. A záróakkordok az amerikai New Jersey állambeli East Rutherfordban és a Rio de Janeiró-i Copacabana strandon csengtek le vasárnapra virradóra. A 24 órás eseménysorozatot, amelynek fő támogatója a globális felmelegedést a nemzetközi politika figyelmébe ajánló Al Gore egykori amerikai alelnök volt, szombat reggel kezdték el Sydney-ben. Előadások voltak Tokióban, Kiotóban, Sanghajban, Hamburgban, Londonban, Johannesburgben, valamint az Antarktiszon is, ahol tudósok álltak össze alkalmi zenekarrá egy kutatóállomáson felállított rögtönzött színpadon.

A New York közelében lévő Giants baseballstadionban mintegy 50 ezer néző előtt olyan csillagok léptek fel, mint Roger Waters, Alicia Keys, a Bon Jovi és a The Police, amely a közelmúltban állt újra össze több mint 20 évi szünet után. Melissa Etheridge előadta az I Need To Wake Up című dalát, amely Gore Oscar-díjas filmjében, A kellemetlen igazságban is felhangzott. Megjelent a világhírű főemlőskutató, Jane Goodall, aki egy csimpánzutánzással köszöntötte a közönséget. "Gyermekkorom óta nagyon sok minden elpusztult a Földön. Éppen ezért minden ember mindennapi cselekedete számít" - mondta a neves kutató.

Roger Waters egy afro-amerikai gyermekkórussal adta elő a Fal című rockopera legismertebb dalát, az Another Brick In The Wallt, és a gyerekek trikóján így szólt a felirat: "Együtt fennmaradunk". A muzsikus már korábban bekapcsolódott a különböző nemzetközi humanitárius és szociális akciókba. Egyik szóvivője a Millenium Promise szervezetnek, amely a szegénység és a malária ellen hirdetett harcot. A koncert záróakkordja a Sting vezette együttes híres dala, a Message In A Bottle volt, amelyet együtt adtak elő John Mayer amerikai blues-gitárossal és Kanye West rapperrel.

Sting és a környezetvédelem már évtizedek óta összefonódik: több mint 20 éve e mozgalmak egyik himnusza a One World című dala, és köztudott róla, hogy élére állt az amazonasi esőerdők megmentéséért indított kampánynak is. Megjelent az ugyancsak elkötelezett környezetvédő, Leonardo Di Caprio is, aki hangsúlyozta: "Ami egykor még scifinek tűnt, ma már letagadhatatlan. valóság. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy becsapjuk a következő nemzedékeket." A koncert végén Gore is felment a színpadra. "Gyűjtsétek össze mindezt az energiát szívetekben és segítsetek megoldani a klímaválságot" - mondta az amerikai politikus.

Több százezren énekeltek és táncoltak Rio de Janeiróban a Copacabanán a Live Earth egyetlen ingyenes koncertjén, és a rendezvény egybeesett annak ünneplésével, hogy a világ új hét csodája közé választották a brazil nagyváros fölé magasodó Megváltó Krisztus-szobrot. Ez utóbbi bejelentésének tiszte Marcelo Falcaoé, a Rappa együttes énekeséé volt, aki társaival együtt a város egyik nyomornegyedéből, Engenho Novóból származott. Falcao egyúttal megragadta az alkalmat, hogy felhívja Rio kormányzójának és polgármesterének figyelmét: több fogékonyságot és szeretetet tanúsítsanak a szegény közösségek iránt.

Xuxa, a népszerű brazil énekesnő és tv-műsorvezető állatoknak öltözött gyerekekkel együtt adta elő műsorát. Macy Gray amerikai soulénekesnő fehér ruháján a következő fekete felirat volt olvasható: "Dárfúr, riadókészültség". Az énekesnő John Lennon Give Peace A Chance-ével énekeltette meg a közönséget. A riói koncert, amelyet a helyi hatóságok először nem akartak biztonsági okokra hivatkozva engedélyezni, végül rendbontás nélkül zajlott le. Az utolsó fellépő Lenny Kravitz, az amerikai rockgitáros-énekes volt.

A rendezvényeket, amelyeket a helyszínen és tv-közvetítésekben a becslések szerint kétmilliárd ember látott, legalább annyian nevezték "feleslegesnek", mint "hasznosnak". Az első, célzott jótékonysági koncertnek, az 1971-es, George Harrison és Pandit Ravi Shankar szervezte Banglades-koncertnek még az volt a mottója, hogy "segíts megmenteni néhány életet". Most az egész Föld megmentéséről volt szó. Akár a többi hasonló humanitárius akciónál, majd itt is az idő dönti el, kiknek volt igaza.



 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!