Föoldal
Nem járt sikerrel a Gergely István plébános maradását kérő küldöttség Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 09.
Nem sikerült meggyőzni Jakubinyi György gyulafehérvári érseket arról, hogy ne helyezze a Kolozs megyei Jegenyére Gergely István csíksomlyói plébánost. Az érsek pénteken fogadta a kihallgatásra érkező csíkcsobotfalvi, csomortáni és csíksomlyói hívek küldöttségét, akik azt szerették volna elérni, hogy Gergely István csíksomlyói plébános a helyén maradhasson. A kérést 9365 aláíró támogatta, azonban az érsek a magyarországi közéleti személyiségek – köztük Csoóri Sándor író és Makovecz Imre építész, illetve a csángó Duma András, a Szeret–Klézse Alapítvány elnöke által kezdeményezett levele ellenére sem változtatott döntésén. „Teljes kudarc volt a két és fél órás meghallgatás, az érsek úr bele sem nézett az általunk átadott paksamétába” – mondta el György Attila csíkszeredai író, aki az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezőjeként részt vett a pénteki érseki audiencián. Szerinte Jakubinyi György a meghallgatás során minden érdemi párbeszéd elől elzárkózott, kitért a küldöttség érvei elől. Az érsek a küldöttség tudomására hozta, nem a hívek, hanem az egyházmegye vezetőjének joga és felelőssége a döntés.

György Attila kijelentette, nem adják fel: továbbra is arra kérnek minden aláírót és támogatót, harcoljanak azért, hogy Gergely István a csíksomlyói plébánián maradjon. „Az önkényes döntés főpásztorhoz nem méltó magatartás, a hívek kérését nem lenne szabad ennyire figyelmen kívül hagynia. Úgy tűnik azonban, hogy most nem a hívekről gondoskodó főpásztorként, hanem politikai és egyházpolitikai szempontok alapján döntött az érsek úr” – közölte György Attila.

Szombaton, az Ezer Székely Leány Napján Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Pro Urbe díjjal tüntette ki Gergely István csíksomlyói plébánost – aki a kilencvenes évek elején egyik kezdeményezője volt az ősi viselet ünnepeként is ismert találkozó újjáélesztésének –, valamint Boros Károly felcsíki főesperest, az Ezer Székely Leány Alapítvány elnökét. „Emberségüket, az autonómia melletti kiállásukat, évtizedes munkájukat hagyományaink és értékeink őrzéséért köszöntük meg a díjjal” – mondta Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!