Föoldal
Kötelező a magyar nyelv a Nemzeti Kezdeményezés Párt erdélyi tagjainál Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 12.
Tiltakoznak a Cozmin Gusa vezette Nemzeti Kezdeményezés Párt (PIN) erdélyi vezetői az európarlamenti jelöltállítási kritériumok miatt, és követelik, hogy a magyar nyelv ismerete ne legyen kötelező számukra. Dorin Apahidean, a PIN Kolozs megyei elnöke szerint elég nehéz olyan jelölteket előállítani, akik teljesítik mind a 10 kritériumot, és ráadásul még a magyar nyelvet is beszélik, mondta. Apahidean szerint nem igazságos a románokat arra kötelezni, hogy megtanuljanak magyarul, inkább az itt élő magyaroktól kellene elvárni, hogy beszéljenek románul, hangoztatta.

A különben nem kimondottan magyar érzelmű Gusa nemrég közzétette azt a 10+1 kritériumot, amelynek az EP-képviselőségre pályázó jelöltek meg kell hogy feleljenek, különben nem kerülhetnek fel a PIN listájára. A „plusz egy" kritérium arra vonatkozik, hogy az Erdélyből származó jelölteknek ismerniük kell a magyar nyelvet is. A pártvezetés által megállapított másik 10 kitétel sem aratott osztatlan sikert a PIN területi szervezetei körében, ezért azt is követelik, hogy módosítsák a korhatárt, a jelöltek ne csak 30–40 év közöttiek lehessenek.

Gusa indoklása szerint erre a korlátozásra azért volt szükség, mert csak így lehet elkerülni azt, hogy a listán ne szerepeljenek olyan személyek, akiknek „mélyebb" kapcsolatuk lehetett a volt kommunista párttal vagy a Szekuritátéval. Továbbá valamennyi jelöltnek felsőfokú végzettsége kell hogy legyen, ismernie kell legalább egy idegen nyelvet (az erdélyieknek ezen túl a magyart is), ne valljanak szélsőségesen nacionalista, xenofób elveket, ne legyenek korrupciós ügyeik. A PIN hajlandó olyan jelöltet is feltenni a listára, aki másik pártból igazolt át, de csakis abban az esetben, ha elvi megfontolásból, nem pedig opportunizmusból cserélt politikai identitást.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!