Föoldal
Továbbra sem tudni, mikor találkozik Markó Béla és Tőkés László Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 13.
„Kommunikációs csata indult be az RMDSZ és Tőkés László támogatói között” – állapította meg Toró T. Tibor RMDSZ-es képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke annak kapcsán, hogy az Új Magyar Szó (ÚMSZ) bukaresti napilap tegnapi számában ismét szóba hozta: vezesse Markó Béla és Tőkés László az erdélyi magyarság európai parlamenti (EP) választási listáját. „Az elkövetkező két hónap központi kérdése minden bizonnyal az lesz: ki tudja meggyőzni a közvéleményt, hogy ő jobban akar tárgyalni a másikkal, hogy számára fontosabb a megegyezés, mint a másik fél számára” – tette hozzá Toró, enyhe rosszallását fejezvén ki amiatt, hogy az ÚMSZ összemosta a tavalyi és mostani nyilatkozatát.

Az RMDSZ-hez közelállónak tekintett lap tegnap bőven idézte Toró T. Tibor tavalyi kezdeményezését, hogy Markó és Tőkés vezesse az RMDSZ EP-jelöltlistáját. Az ÚMSZ cikkírója nem jelezte, hogy a javaslat tavaly decemberben hangzott el, és akkor az RMDSZ vezetői a leghatározottabban elutasították azt. Ráadásul a lap Toró tavalyi nyilatkozatához Kelemen Hunor mostani reagálását ragasztotta.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke most azt hangoztatta, a szövetség számára bármilyen megoldás elképzelhető.

Toró T. Tibor a Krónikának felidézte, tavaly decemberben, amikor a javaslattal előállt, megfagyott körülötte a légkör az RMDSZ parlamenti frakciójában, Markó Béla pedig határozottan elutasította az ötletet.

A szövetségi elnök akkor úgy kommentálta: akik ezt javasolják, minden bizonnyal ki szeretnék őt vonni az itthoni politikai életből. Toró kijelentette, a tavalyi javaslattétel óta lényegesen megváltozott a politikai helyzet. Azóta 147 ezer erdélyi magyar választó támogatta aláírásával, hogy Tőkés László független jelöltként vegyen részt az európai parlamenti választásokon.

„Meglepetésként ért a kezdeményezés, mert tavaly olyan határozott volt ennek az elutasítása. Félek, ez is csak a sajtóbeli üzengetések sorába tartozik” – nyilatkozta lapunknak Tőkés László. A kommunikációs csörte a Tőkés–Markó-csúcstalálkozó időpontja körül is megmutatkozott. Július 3-án a Bálványosi Nyári Szabadegyetem – Tőkéshez közel álló – szervezőstábja hívta meg a püspököt és Markó Bélát, hogy Tusnádfürdőn, a rendezvény idején üljenek tárgyalóasztalhoz.

Tőkés a meghívást azonnal elfogadta. Július 5-én Markó Béla javasolt három időpontot és helyszínt Tőkés Lászlónak, anélkül, hogy reagált volna a tusnádfürdői meghívásra. Július 9-én Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök javasolta, hogy a csúcstalálkozót az RMDSZ és a Tőkést jelölő szervezetek közötti alacsonyabb szintű tárgyalások előzzék meg.

Ezzel szemben Szepessy László, az RMDSZ elnöki hivatalának igazgatója csütörtökön közölte Szilágyival: a szövetség számára az elnökök találkozója a prioritás, és csak utána kerülhet sor a Tőkést jelölő hat szervezet, valamint az RMDSZ képviselőinek megbeszélésére. Szilágyi elmondta, továbbra is alkalmas helyszínnek tartja a párbeszédre a bálványosi szabadegyetemet. Lapzártánkig különben sem Markó Béla szövetségi, sem Kelemen Hunor ügyvezető elnök nem válaszolt telefonhívásainkra.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!