Föoldal
Már Orbánt tartják alkalmasabbnak Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 14.
Többen tartják alkalmasnak Orbán Viktort a miniszterelnöki poszt betöltésére, mint Gyurcsány Ferencet - derül ki a Századvég és a Forsense legfrissebb felméréséből. A legnépszerűbb politikus Kósa Lajos, Horváth Ágnest viszont nem szeretik. Bár a választói aktivitás továbbra is alacsony (mindössze a megkérdezettek hatvan százaléka menne el szavazni), a Fidesz előnye (30 százalék) tovább nőtt az MSZP-vel (17 százalék) szemben. Az MSZP támogatottsága tehát immár hosszabb távon is 20 százalék alatt stabilizálódik, míg a Fidesz az év eleji visszaesés
után idén másodszor érte el a 30 százalékos határt. A biztos pártválasztók 56 százaléka szavazna a Fideszre, míg a szocialisták a biztos pártválasztók 31 százalékára számíthatnak.

A legnagyobb ellenzéki párt megerősödésében közrejátszhat a párt sikeres népszavazási kommunikációja is. Budapesten – ahol a legutóbbi két országos választáson az MSZP megnyerte a
választást – a két nagy párt támogatottsága kiegyenlített 24-24 százalékos, az MDF szavazóinak aránya 9 százalék, az SZDSZ-é pedig 5 százalék.



Alkalmasabb?

Ugyancsak kedvezőtlen változás a kormányoldal számára, hogy immár nem csak a párt, de annak első embere, Gyurcsány Ferenc is alacsonyabb támogatottsággal rendelkezik, mint legfőbb riválisa. A jelenlegi miniszterelnököt a válaszadók 33 százaléka tartja alkalmasabbnak Orbán Viktornál a kormányfői posztra, 39 százalék azonban már ellenkező véleményen van. Az ellenzék vezetőjének támogatottsága 7 pontot nőtt június óta, Gyurcsány Ferencé pedig 2 pontot csökkent.

Jelentős változás, hogy a válaszadók relatív többsége Orbán Viktort tartja alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére a jelenlegi miniszterelnöknél. Továbbra is minden ötödik megkérdezett úgy véli, a két politikus egyike sem alkalmas miniszterelnöknek.

A megkérdezetteknek 47 százaléka a kormányváltás mellett foglal állást, s csupán 38 százalék támogatná a kormány hatalmon maradását.

Kósa az első

Hosszú idő után újra férfi politikus, a fideszes Kósa Lajos vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát. Népszerűségi indexe 60 pont, ezzel 3-6 ponttal előzi meg a korábbi stabil dobogósokat, Szili Katalint (57 pont), Sólyom Lászlót (56 pont) és Dávid Ibolyát (54 pont). A lista másik végén találjuk Horváth Ágnes egészségügyi minisztert (28 pont), az egészségügyi reform felelősét.




A legnagyobb csökkenést Kóka János SZDSZ-elnök (-6 pont),
Gyurcsány Ferenc (-4 pont), valamint Kuncze Gábor az SZDSZ korábbi frakcióvezetője és elnöke (-4 pont) könyvelhette el.

Az ellenzéki politikusok közül éppen a két pártvezér, Semjén Zsolt és Orbán Viktor népszerőségi indexe a legalacsonyabb (42 ill. 46 pont). Az elmúlt három hónap során a legnagyobb mértékben Navracsics Tibor népszerőségi indexe emelkedett öt ponttal, így a Fidesz frakcióvezetője megelőzte a rangsorban a párt elnökét.


 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!