Föoldal
BKB: augusztus 31-ig kerüljenek ki a magyar feliratok Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 14.
Sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe szombaton a Bolyai Kezdeményező Bizottság azzal kapcsolatosan, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése a több irányból érkező felszólítások, sőt hivatalos utasítások ellenére sem helyezte ki a magyar nyelvű feliratokat. A közlemény példaként a Mihai Razvan Ungureanu volt román külügyminiszter által megjelölt 2007. július 1-i határidőt említi, amelynek elteltével a többnyelvű feliratok ügyében a BBTE-n semmilyen eredmény sem tapasztalható. A BKB visszataszítónak tartja, hogy a magyar tagozat vezetése nem tiltakozik a sorozatos megaláztatások ellen, mi több, az európai fórumok előtt zajló tiltakozások beszüntetésére szólít fel. Magyari Tivadar rektorhelyettes az egyetem honlapján egyenesen tagadja hogy a magyar karok létrehozására több részletes terv is született „eddig egységes és részletes terv tulajdonképpen nem alakult ki”.

Magyari Tivadar azon kijelentését, hogy „az elmúlt években, különösen mióta az egyetem Chartája kimondja, hogy a magyar tagozaton a kommunikáció nyelve a magyar, részleges elmozdulás volt a többnyelvű környezet irányába”, a bizottság közleménye „cinikus hazugságnak" minősíti. A BKB szerint ugyancsak elfogadhatatlan a rektorhelyettes azon vélekedése, hogy „az egyetem felépítésének jelenlegi koncepciójában nem fér el nyelvi-etnikai szerkezeti elkülönülés”.

A felsoroltak alapján a BKB közleménye leszögezi: „kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes és társai nem az erdélyi magyarság érdekeit képviselik".

A BKB méltányosság és egyenlőség elvének betartására való tekintettel felkéri a BBTE vezetőségét, hogy az egyetem központi épületének első emeleti folyosóján elhelyezett I. Ferdinánd román király és Mária királyné mellszobraihoz hasonlóan, a második emeleti folyosóra helyezze el Ferenc József osztrák császár, magyar király, illetve Erzsébet királyné mellszobrait.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság követeli, hogy 2007. augusztus 31-ig kerüljenek ki a magyar feliratok a BBTE falaira. „Ellenkező esetben a BKB önerőből fogja elhelyezni azokat" – szögezi le a BKB szombati közleménye.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!