Föoldal
Ma tartja alakuló ülését a Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 14.
A komáromi Commora Aula Polgári Társulás szervezésében ma tartja alalkuló ülését a Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács Dunamocson. Öllős László politológus szerint meg kell várni a tanácskozás eredményét, addig nem lehet arról beszélni, hogy provokációról van-e szó. "Ez a mai tanácskozás tulajdonképpen egy korábbi kezdeményezésnek, az aláírásgyűjtési akciónak a folyatatása, amely nem volt túlságosan sikeres." Véleménye szerint a tanácskozás akkor ér valamit, ha szakmailag képes újat nyújtani. Ugyanis a 90-es évek óta számos autonómia koncepció született, amelyek többé-kevésbé összeegyeztethetőek voltak, de nem igazán született meg a megvalósításnak a módja, hiányoztak azok az eszközök és eljárások, amelyek idáig elvezethetnek". Ha a tanácskozás e tekintetben tud újat nyújtani, akkor értékes lesz, ha nem akkor besorakozik azok közé a vállalkozások közé, amelyek korábban is kudarccal végződtek" - nyilatkozta a Pátriának Öllős László politológus.

A kezdeményező Bósza János a társulással kapcsolatban a Pátria Rádiónak elmondta, hogy fő céljuk az autonómia szó valós értelmezésének a rehabilitációja, a Felvidéki-Dél-Fölvidék- Južansko lakossággal történő megismertetése, elmagyarázása. A békés Dél-Fölvidéki Autonómia-törekvések elindítása, azok lehetséges alternatíváinak a megvitatása, a szlovák törvények betartásával a határok sérthetetlenségének a tiszteletben tartásával egyetemben, mivel az autonómtörekvéseket a szlovák alkotmány nem tiltja. Céljuk a területi és perszonális autonómia békés, törvényes keretek közötti kikövetelése, ami véleményük szerint az emberek és a népek önrendelkezésének, önkormányzásának legmagasabb szintjét, jogi formáját jelenti. "Mi nem az etikai alapautonómiában gondolkodunk, mert az egy elérhetetlen vágy, mivel azokon a területeken, ahol 1920-ban 90 százalékos többségben élt a magyarság, ott ez az arány mára 30-35 százalékra csökkent, így a saját területeinken kisebbségbe kerültünk. Egyedüli megoldásnak az tűnik, ha polgári elven működő területi autonómiákat Hodža-Bartha etnikai határvonalból kiindulva próbálják létrehozni, mint egy jó asszimilációellenes megoldást, olyat amit a többségi nép, a szlovákság részére is elfogadható és garancia számára a határok sértetlenségének a védelmében. Tehát mi a közös területi autonómiát hirdetünk, azonos jogokkal minden itt élő nép számára a Felvidéki Magyar Nép, a Felvidéki Roma Nép és a Dél-felvidéki Szlovák Nép és a többi kisebbség számára is."

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!