Föoldal
Tovább romlik a viszony Sólyom és Gyurcsány között Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 17.
Nem aratott osztatlan sikert a kormányoldalon Sólyom László köztársasági elnök vasárnapi tévéinterjúja. A szocialisták szerint az államfő megnyilatkozásai után nő az ország megosztottsága. A Fidesznél tiszteletben tartják Sólyom szavait. Furcsállják a kormányoldalon a köztársasági elnök vasárnapi tévéinterjúját. Sólyom László többek között arról beszélt: ahhoz, hogy annak a sok „szenvedésnek", amit a megszorítások hoznak, értelme legyen, az szükséges, hogy legyen egy világos, hosszú távú terv, de ez is a „levegőben lóg" azóta is. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kormány által elindított reformokról, úgy fogalmazott: Aláírtam hozomra a Gyurcsány-csomagot, hogy induljon meg valami. Ehhez képest, ami megindult, az elszomorító – jelentette ki.

Az államfő azt mondta, úgy látja, hogy az idei költségvetést rendbe fogja tenni a kormány, de véleménye szerint nem látszik, hogy a „sok rombolás" helyén, amivel a reform kezdődött, mi épül. Az ellenzékről szólva megjegyezte: a másik oldalon azt látja, hogy az intézményrendszer hitelét vonják kétségbe.

Jobbra húz

„Politikai kérdésekről pártpolitikusokkal szoktunk vitatkozni, nem a köztársasági elnökkel, akinek az, hogy pártok felett áll, nem domborodott ki a megszólalásában” – reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője az államfői tévéinterjúra, hozzátéve, hogy a köztársasági elnök időpontválasztásai a megszólalásokra „kissé hektikusak.” A szocialista politikus lapunknak úgy vélekedett, Sólyom László megszólalásai után – a céltól eltérően – nem csökken, hanem nő az ország megosztottsága. „Aki követte a politikát, az tisztában volt eddig is azzal, hogy a mi köztársasági elnökünknek jobbra húz a szíve, pedig ő az, aki politikán felül áll, ő az, aki egy személyben testesíti meg a köztársaság minden polgárát" – fogalmazott a szóvivő.






Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője megkeresésünkre csak annyit mondott: tiszteletben tartják a köztársasági elnök szavait.

Romlik a viszony

Juhász Attila, a Political Capital elemzője szerint a mostani megszólalás apropója az volt, hogy lezárult Sólyom László elnökségének második éve. „Az, hogy ebből az alkalomból hosszú interjú készült az elnökkel az egyik legnézettebb politikai tv-műsorban, önmagában is jelzi a jelenlegi államfő elődeihez képest nagyobb politikai súlyát. Ráadásul az interjú egészét meghatározta a Horn Gyula kitüntetési ügye körül kialakult aktuálpolitikai vita, amelyben az államfő álláspontját igyekezett a legtisztábban elmagyarázni a közvéleménynek” – vélekedik Juhász.

Szerinte mást nem tehet az államfő, ugyanis ennél az ügynél is előfordulhat ugyanaz a helyzet, mint amikor nem fogott kezet Fekete Jánossal: ha ugyanúgy viselkedik, mint akkor, azaz nem, vagy nem jól magyarázza el az álláspontját, akkor népszerűsége nagyot eshet. A köztársasági elnök ezúttal is önálló politikai szerepre törekedve, önálló politikai program (civilek támogatása, környezetvédelem) mentén határozta meg önmagát, a kormány, a reformok és a miniszterelnök éles bírálata azonban sokadszor szorította Sólyom Lászlót kormányellenes pozícióba, ami tovább ronthatja az államfő és a kormány viszonyát.

Szeret bírálni

Nagy vihart kavart az államfő tavaly, az önkormányzati választások napján – az urnazárás után – mondott beszéde. Sólyom akkor is élesen bírálta a miniszterelnököt az őszödi beszéd miatt. Akkor a köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy „az ország kárára lenne, ha minden ebben a mederben folyna. Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde által keltett felháborodás jogos volt, ami az emberek egészséges erkölcsi érzékének köszönhető. Egy tavaly decemberi interjújában Sólyom László elismerte: voltak olyan megnyilvánulásai, amelyeknél vagy túl hamar, vagy túl későn reagált, de előfordult, hogy érzelmeket sértett. "Ezekre nagyon fontos egy közszereplőnek figyelmet fordítani" – mondta Sólyom.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!