Föoldal
Gazdag programot kínál a IV. Csicsói és Nemzetközi Művészeti Hagyományőrző Napok Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 17.
Tegnap délután kiállítások megnyitásával vette kezdetét a negyedik alkalommal megszervezett Csicsói és Nemzetközi Művészeti Hagyományőrző Napok. A szervezők a három napra ezúttal is gazdag programot készítettek, amelyből a kicsik és nagyok kedvük szerint egyaránt válogathattak. Pénteken először a medvei kultúrházban nyílt kiállítás, mégpedig Erős József grafikusé, aki a csilizközi tájat örökítette meg munkáiban. Horváth József alistáli faragó a füssi kultúrházban, Pokstaller István somorjai fafaragó pedig Csicsón mutatta be faragványait. A váratlan hirtelenséggel elhunyt Fresch Ottó faszobrász műveből válogatott anyag a kolozsnémai kultúrházban nyílt meg. Ezenkívül Csicsón most már a nagyközönség is láthatja a most zajló alkotótábor gyűjteményes kiállítását a Krisztina vendéglőben. A dunaszerdahelyi Kovács Zsuzsa és Kovács Éva képzőművészek az egykori református iskola nagytermében mutatták be legújabb munkájukat, Szkukálek Lajos festőművész a Lenti vendéglőben prezentáltatta természeti tárgyú festményeit. Tegnaptól látható a kultúrház nagytermében a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeum néprajzkiállítása, a Zoboraljai lakodalmas szoba. A volt zárda épülete pedig a dél-komáromi Molaj Fotoklub "Töredékek" című fényképkiállításának adott helyt. Az esti órákban került sor arra az író-olvasó találkozóra, amelyen Duray Miklós legújabb könyveit mutatta be Benkei Ildikó, a Vasárnapi újság riportere és id. Batta György író.

A mai nap hagyományos aratással kezdődött a csicsói sportpálya melletti dűlőben helyi és a szomszédos kulcsodi aratóbandákkal. Akik ellátogattak Csicsóra már a reggeli órákban, azok kivehették részüket a hagyományos mangalica disznóölésből, a pecsenye- és kolbászsütésből. De megtekinthették az őshonos magyar háziállatokat, úgy mint a magyar parlagi szürkemarhát, a rackajuhot és a mangalicát, valamint a magyar kutyafajtákat is, úgy mint a komondort, a kuvaszt, a pulit, a pumit és a mudit.

Délután mutatta be Mikóczi Dömény Zoltán a "Titokzatos Fajták" című könyvét, a nemesócsai lovasíjászok lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget. Aki éhes volt, az megkóstohatta a tönkölybúzából készült hagyományos kenyeret és lángost is. De meg lehetett nézni a szigetközi Csutora Hagyományápoló Egyesület fellépését is, és akinek kedve szottyant, az táncolhatott egyet a Gyeplő zenekarral vagy megtanulhatta akár a gömöri, bodrogközi, zoboraljai vagy a csallóközi táncokat is.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!