Föoldal
Ma öt órakor eldől, van-e Magyarországon demokrácia Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 18.
Újabb fejezet zárul le a Fidesz által kezdeményezett népszavazás ügyében: az OVB ma dönt arról, mely kérdésekben lehet aláírásgyűjtést kezdeni. Mint ismert, van miből válogatni, hiszen a Fidesz mellett egy magánszemély is nyújtott be a témában kérdéseket. A szakértők véleménye megoszlik arról, számít-e a benyújtás ideje, illetve hogy ellenkező tartalmú kérdésekkel lehet-e népszavazást tartani. Ma dönt az országos népszavazás kezdeményezésekről az Országos Választási Bizottság (OVB). A tizenegy elbírálandó beadvány között szerepel a Fidesz és Kálmán László nyelvészprofesszor három-három, egymással ellentétes kérdése is. Mind ugyanarra irányul: a kórházak tulajdonjogára, a gyógyszerek árusítására és a termőföldvásárlásra, természetesen ellenkező előjellel.

Ez azért baj, legalábbis az ellenzéki párt számára, mert információink szerint fideszes körökben attól tartanak, hogy az MSZP – áttételesen - olyan módon próbálja ellehetetleníteni a népszavazást, hogy egyszerre a Fidesz által szándékozott hatnál is több kérdést tesz fel különböző témákban, és van, amelyikre nemmel, van, amelyikre igennel kellene válaszolni. Így azonban lényegében lehetetlenné válik a kampányolás, és erősen kérdésessé a kimenet.

Nagy az érdeklődés

Pedig egy június végén közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 66 százaléka elmenne a Fidesz által kezdeményezett népszavazásra. A Századvég Alapítvány és a Forsense felmérése szerint az emberek 76 százaléka tudott arról, hogy lesz népszavazás, de csak kevesen tudtak valamilyen témát említeni. Közülük a legtöbben (47 százalék) a vizitdíjat említette, a második leggyakoribb téma a tandíj volt.
A megkérdezettek a kórházi napidíj eltörlésével értenek a legnagyobb arányban egyet (74 százalék), a legkevesebben pedig a gyógyszerek patikán kívüli árusításának megtiltásával (53 százalék).

Azt korábban már több vezető szocialista politikus, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök is jelezte, hogy "teljes erővel, valamennyi rendelkezésre álló eszközzel" indít kampányt a Fidesz népszavazási kérdéseiben a kormány.

Mint fogalmazott, a Fidesz lenézi az embereket, amikor azt gondolja, hogy a magyar csak annyit képes fölfogni, hogy „nem fizetünk”. Hozzátette: a cél nem a népszavazás megnyerése, mert bármi lesz is a vége, a kormány reformjai nem állnak le, a kormány nem bukik meg.

Ugyanakkor korábban azt is nyilvánvalóvá tette, hogy bármi lesz is az eredmény egy érvényes és eredményes voksoláson, azt a kormány magára nézve kötelezőnek tekinti. Szocialista körökben azonban ettől sem esnének kétségbe, mint lapunknak több vezető politikus elmondta; hiszen ez esetben a Fidesz elveszítené azt a lehetőséget, hogy 2010-ben a vizitdíj eltörlésével kampányoljon. Vagyis mint minden rosszban, ebben is lenne valami jó - gondolják.

Rögös út vezetett idáig

A népszavazás hónapok óta napirenden van, miután a Fidesz tavaly ősszel bejelentette a kezdeményezést. Orbán Viktor október 23-án azzal árukapcsolta a népszavazást, hogy azzal eldől a "hazugságokra épülő kormányzás" sorsa is.

Az OVB arra való hivatkozással, hogy több felvetés a költségvetést érinti, s ezt az alkotmány tiltja, négy kérdést előbb elutasított, mire a Fidesz Alkotmánybírósághoz fordult. A bírák a Fidesznek adtak igazat három kérdésben, az OVB visszakozott. A párt viszont addig nem kezd aláírásgyűjtésbe, amíg azt mind a hat kérdésben egyszerre nem tudja elkezdeni.

Most azzal sikerült napirenden tartani az ügyet, hogy egy magánszemély az utolsó pillanatban három „ellenkérdést” adott be, mire az ő beadványát Bordás Vilmos, az OVB Fidesz által delegált tagja továbbította a Fidesznek, s végül Kálmán László adatai eljutottak a Hír TV-hez is. A BRFK személyes adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt ismeretlen személy ellen indított nyomozást a BRFK. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint is jogellenesen kerültek ki az adatok, mert az érintett nem adta beleegyezését.

A Fidesz minden gyanúsítása ellenére az MSZP kitartóan cáfolta, hogy Kálmán László a szocialisták megbízásából nyújtotta be a kérdéseket. A nyelvész azzal indokolta akcióját, hogy a Fidesz megfogalmazása szerinte elfogult, nyíltan befolyásoló.

Jöhet az egész

Arról megoszlanak a szakértői vélemények is, hogy számít-e a benyújtás sorrendje, illetve hogy ellenkező tartalmú kérdésekkel lehet-e népszavazást tartani.

Az ellenzéki pártok és Kálmán László népszavazási kérdéseit is hitelesítenie kell ma az OVB-nek - írja a Népszabadság, amely emlékeztet egy 2004-es alkotmánybírósági döntésre.

"A feledésbe merült határozat szerint a korábban benyújtott kezdeményezések védettsége 'egyértelműen csak a hitelesített aláírásgyűjtő ívekre (...) vonatkozik'. Az AB azt is kimondta, hogy 'az aláírásgyűjtő ív hitelesítése akkor tekinthető befejezettnek, ha az Országos Választási Iroda vezetője (...) hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát'. Vagyis: amíg erre az aktusra nem került sor, az OVB-nek nincs lehetősége egy kérdést pusztán azért visszautasítani, mert korábban 'ugyanazon tartalmú' más kezdeményezés is érkezett" - írja a lap.

Az biztos, hogy a kezdeményezőnek négy hónap alatt kell kérdésenként 200 ezer aláírást összegyűjtenie. Ha a szignókat hitelesnek találtják, akkor a parlamentnek 15 napja van a népszavazás elrendelésére, a köztársasági elnöknek pedig további 15 napja arra, hogy kitűzze az ügydöntő népszavazás időpontját.

Az alkotmány szerint az országos népszavazás akkor eredményes, „ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint negyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott”.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!