Föoldal
RMDSZ: Tőkéssel az EP-be Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 18.
Az RMDSZ Állandó Tanácsa azt javasolja Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének, hogy szerepeljen bejutó helyen a szövetség európai parlamenti listáján. Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap közzétett közleménye szerint ezáltal megteremthetik a „romániai magyar összefogás listáját”. Az RMDSZ megismételte meghívását egy megbeszélésre, amelyen megtárgyalhatnák az együttműködés konkrét feltételeit. Tőkés László királyhágómelléki református püspök a Krónikának elmondta, nyitott a párbeszédre. „Történelmi felelőtlenség lenne elfogultságból, hiúságból vagy kölcsönös sértettségből megosztani közösségünket, és eljátszani egy fontos lehetőséget – áll a Markó Béla által aláírt közleményben. – Mi a független jelöltként indulni szándékozó Tőkés László püspökkel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével nyilvánvalóan több kérdésben nem értünk egyet, és ugyanúgy ő sem ért egyet velünk. Ennek ellenére hiteles személyiségnek tartjuk, és felajánljuk a választási együttműködést.”

Az EMNT elnökének az RMDSZ-listán való esetleges szerepeltetése először idén tavasszal merült fel, amikor számos magyarországi közéleti személyiség, illetve több RMDSZ-es politikus (Sógor Csaba, Toró T. Tibor, majd Eckstein-Kovács Péter) arra kérte Markó Bélát: tegye lehetővé egy összmagyar jelöltlajstrom összeállítását, amelyen Tőkés László befutóhelyre kerülne. Ettől a javaslattól akkoriban az RMDSZ vezetősége határozottan elzárkózott.

A mostani közleményében Markó Béla kijelenti, hogy az RMDSZ valószínűleg külön indulva is átlépné az ötszázalékos küszöböt, de ezt a szervezet nem veheti biztosra akkor, amikor a magyarság aránya mindössze 6,5 százalék körül van Romániában. Szerinte azonban ajánlatukat elsősorban nem az ilyen számítások indokolják, hanem egy olyan új típusú együttműködés kialakítása, amely egyrészt tartósan biztosítja a romániai magyarság számára elengedhetetlenül szükséges politikai eszközöket, másrészt senki „eszmei-elvi-ideológiai szabadságát” nem korlátozza.

Tőkés László kihangsúlyozta, a felajánlásra az EP-választási jelölését támogató hat szervezet vezetőivel való egyeztetés után adhatja meg a választ. A püspök szerint pénteken Tusnádfürdőn döntenek majd a teendőkről. „Tavaly novemberben sem magamat, hanem Sógor Csaba RMDSZ-szenátort javasoltam befutóhelyre a szövetség jelöltlistáján. Nekem most sem kell a hely, de ha továbbra is élvezem azok támogatását, akik úgy gondolják, hogy Brüsszelben képviselhetem a romániai magyarság érdekeit, akkor szívesen elvállalom” – fogalmazott Tőkés László. Hozzátette: Markó felajánlása olyan pillanatban történik, amikor az RMDSZ soha nem tapasztalt, alig négyszázalékos támogatottsági mélyponton van. Tőkés szerint konszenzusos alapon olyan nemzeti jelöltlista összeállítását akarják, amelyet az egész erdélyi magyarság támogat. Az így összeállítandó 35 fős jelöltlistán helyet kellene kapnia például a Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetőinek, Hantz Péternek és Bodó Barnának is. A tárgyalások időpontja és helyszíne egyelőre még bizonytalan. A tervek szerint mindkét politikus pénteken tartana előadást a tusnádfürdői szabadegyetemen, de Szepessy László, az RMDSZ elnöki hivatalának igazgatója hétfőn azt közölte: Markó továbbra sem a tábor keretében, hanem inkább a következő két nap egyikén szeretne közös asztalhoz ülni a református püspökkel. „Az RMDSZ januárban még a tárgyalás lehetőségét is elutasította, és Markó Béla szövetségi elnök most is elzárkózik attól, hogy Tusnádfürdőn találkozzunk, és nyílt kártyákkal megbeszéljük közös dolgainkat. Ez rossz fényt vet Markó Bélára, de mindenképpen ott leszünk az egyeztetéseken” – mondta a püspök. Jelezte: nem Markó–Tőkés kétszemélyes egyeztetésről, hanem testületi megbeszélésekről van szó, amelyen küldöttségek ülnek majd tárgyalóasztalhoz.

Az RMDSZ korábban azzal számolt, hogy két, magas részvételi arány mellett pedig akár három képviselőt is bejuttathat az EP-be. A RMDSZ-lista élén jelenleg Nagy Zsolt tisztségéből felfüggesztett távközlési miniszter áll, őt Winkler Gyula gazdasági államtitkár, Korodi Attila környezetvédelmi tárcavezető és Sógor Csaba szenátor követi. Lapunk értesülései szerint a tárgyalások függvényében az RMDSZ Winklert lépteti vissza a listáról, de elképzelhető Nagy Zsolt visszaléptetése is. Tőkés korábban kifogásolta Nagy Zsolt szereplését az EP-listán, mivel a politikus ellen bűnvádi eljárás zajlik nemzetközi bűnszervezet támogatása vádjával. A Krónika úgy tudja, hogy Winkler Gyulának a Nagy Zsolt felfüggesztésével megüresedett távközlési miniszteri széket ajánlják fel. Korábban Toró T. Tibor képviselő felvetette, hogy Tőkés és Markó közösen vezesse az RMDSZ-listát.

Mint ismeretes, az európai parlamenti választásokat az előzetes tervek szerint idén májusban rendezték volna, de az akkor kialakult belpolitikai válságra hivatkozva a kormányfő őszre halasztotta azt. A pártok és az egyedüli független jelöltként induló Tőkés László viszont már leadta az induláshoz szükséges támogató listákat. A református püspök jelöltségének támogatására több mint 137 ezer aláírást gyűjtöttek össze, míg az RMDSZ több mint 322 ezer aláírást tartalmazó íveket adott le.

Tőkés László, a szervezet egykori tiszteletbeli elnöke amúgy továbbra is az RMDSZ tagja. A püspök február végén iratkozott át a Temes megyei RMDSZ-szervezetbe, miután tiltakozó gesztusként kilépett a Kolozs megyei szervezetből. Tőkés az ellen tiltakozott, hogy a Kolozs megyei szervezet elnöke kilátásba helyezte két egeresi önkormányzati képviselő RMDSZ-ből való kizárását. A képviselők ugyanis Tőkés európai parlamenti képviselő-jelöltségéhez gyűjtöttek aláírásokat.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!