Föoldal
Alkotmányellenes Trianonra emlékezni? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 19.
Az OVB nem szavazta meg a trianoni békediktátum évfordulójának nemzeti gyásznappá nyilvánításával kapcsolatos népszavazásról szóló kezdeményezést. A trianoni gyásznap elvetése 5:4-es arányt eredményezett. A koalíciós delegáltak szerint ugyanis az Alkotmánnyal ellentétes szellemiségű lenne egy ilyen jellegű gyásznap. Mint emlékezetes, idén a Fidesz-KDNP is benyújtotta törvényjavaslatát, ami június 4-ét szeretné az Összetartás Napjává nyilvánítani. A kezdeményezést támogatta Csáky Pál, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke valamint az összes jelentősebb délvidéki párt (VMDP, VMDK, MPSZ) elnöke is.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke így fogalmazott: „A nemzeti összetartozás érzését valóban különböző eszközökkel kell erősíteni. Ehhez az is hozzájárulhat, ha ennek az ügynek lenne egy napja. Ilyen értelemben tehát ez jó kezdeményezés. Nagyon erős kételyeim vannak viszont azzal kapcsolatosan, hogy éppen Trianon évfordulóját kell-e a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítani, hiszen ez számunkra gyásznap.”

A Jobbik Bethlen Gábor programja tartalmazza június 4-e emléknappá nyilvánítását, amit a legnagyobb nem parlamenti párt évek óta javasol. Vona Gábor a párt elnöke Szegeden úgy fogalmazott, ezen a napon azt kell megünnepelni, hogy el akartak minket pusztítani, de ez nem sikerült.

Az újradikális politikai szervezet idén ötvenöt helyszínen volt jelen szervezőként különféle Trianon-megemlékezéseken. Amíg például Debrecenben Vona és a Fidesz országgyűlési képviselője, az ’56-ban halálraítélt Wittner Mária emlékezett közösen a diktátumra, addig Budapesten háromezren skandálták, hogy: „Igazságot Magyarországnak!”.

Több helyen a helyi önkormányzat szervezet gyászünnepséget, többnyire jobbikos előzménnyel vagy kezdeményezésre így például a frissen megyei jogú várossá vált Érden és a Fidesz-Jobbik polgármesterrel rendelkező XXII. kerületben.

A Hírszerző.hu szerint azonban az OVB legfőbb érvelése az volt a népszavazási kezdeményezéssel szemben, hogy a gyásznap elősegítheti a párizsi diktátum megkérdőjelezését, azaz határrevíziós gondolatot is sugalmazhat, márpedig alkotmányunk világosan rögzíti határainkat.

A trianoni békeszerződés évfordulója egyébként, ellentétben az MTI híreivel, nem július 4-én, hanem június 4-én van. Ennek bárki utánanézhet egy általános iskola nyolcadik osztályos történelemkönyvben. Ha az MTI tisztelt munkatársai ezt is olvassák, továbbíthatják az illetékes kollégák felé az információt. Mi köszönjük, hogy segíthetünk!

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!