Föoldal
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: Új korszellem Európában Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. July 22.
Tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor arról a kontinensen végigsöprő új szellemi áramlatról beszélt, amely végképp túlhaladottá teszi a bal- és jobboldal hagyományos megkülönböztetését, és amely újfajta gondolkodást igényel a politikai pártoktól is. A Fidesz elnöke kifejtette: Európában egy új politikai és szellemi korszak kezdődött, amellyel szemben Magyarországon még a régi, provinciális, kisszerű és dogmatikus politika van hatalmon, és emiatt gyenge az ország. Orbán Viktor elmondta: 1968 fordulópont volt Európa életében, de mást jelentett a nyugati, és mást a keleti blokk számára. Míg 1968 nekünk elsősorban Prágát, bevonuló tankokat és hiányzó szolidaritást jelentett, addig Nyugat-Európa számára azokat a diáklázadásokat, amelyek minden korábban elfogadott érték tagadását tűzték zászlajukra. Céljuk a teljes egyéni szabadság útjában álló akadályok lebontása volt, amelynek alapfeltétele, hogy az egyén megszabaduljon közösségi természetű kötelékeitől, vele született tulajdonságaitól, a nyelv, a származás és a nemi identitás kötelékétől.

Európa most jutott el oda, hogy ebből a neoliberális gondolkodásmódból elege van, és kezd ráébredni, hogy a jövőt más szellemi alapokra kell építeni. Az európai konzervatív pártok előretörése, Merkel és Sárközy látványos sikere már ennek az új igénynek a megerősödését jelzi.

Változásra van tehát szükségünk, jelentette ki a volt miniszterelnök. A politikai pártok nem maradhatnak olyanok, amilyenek eddig voltak, a hagyományos jobb- és baloldali besorolás értelmét vesztette. Míg ebben az új szellemi környezetben a létező baloldalt továbbra is az jellemzi, hogy internacionalista, a nemzeti dimenzió indifferens számára, antidemokrata, monopolista és antiszociális, a Fidesznek és szövetségeseinek olyan programot kell kidolgozniuk, amely nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális.

Orbán Viktor kijelentette: nem fogadható el számára az a gondolat, hogy az alkotmányos rend sosem lehet képes megvédeni magát az ellene összeesküvő kalandorok ellen. Ha a demokrácia nem tudja megvédeni magát az antidemokratikus törekvések ellen, akkor meg kell teremteni azokat az intézményeket és garanciákat, amelyek alkalmassá teszik erre. Ez egy demokráciavédelmi csomagot igényel. Elmondta: a jobboldal előtt az a nagy kihívás, hogy végre minden meghatározó csoportja felismerje: plebejus politikára, szociális jobboldalra és közvetlen érdekvédelemre van szükség. Mindez reményt adhat arra, hogy az országnak végre ismét olyan kormánya legyen, amely szolidáris polgáraival.

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke elmondta: nem híve a tehetségtelen, kiüresedett pártokkal való szövetségnek, nekik az emberekkel kell összefogni, szövetséget kötni. Az, hogy „szeressük egymást gyerekek, nem program, az maximum egy fröccs mellett működik ” – tette hozzá.

Orbán a legsúlyosabbnak egyébként a magyarság demográfiai helyzetét tartja, különösen úgy, hogy ma Magyarországon családellenes politika folyik. A Fidesz nem fogadja el a milliónzi ázsiai betelepítését, mint a kérdés megoldását, ezt meg kell és meg is fogják akadályozni. Ehelyett a politikának családbarát politikát kell folytatni.

Orbán Viktor, szintén kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz és szövetségesei továbbra is támogatják a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, s ha lehetőségük lesz rá, meg is adják majd azt. Mint mondta, korábban, amikor kormányon voltak, azért nem tették meg ezt, mert nem volt meg hozzá a kétharmados többségük a Parlamentben.

A Fidesz szociális, a baloldal nem

Orbán Viktor szerint az általa új jobboldalnak nevezett magyar ellenzék egyszerre nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális. A mai magyar baloldal azonban internacionalista, autoriter gondolkodású, monopolista és antiszociális - véli a A legnagyobb ellenzéki párt elnöke. Orbán Viktor szerint a Fidesz hivatott megteremteni a szövetséget a középosztály és a szegények között.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!